Kent

Cittaslow Ağının Yeni Üyeleri Foça, Arapgir ve İznik Oldu

Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi, Türkiye’den üç kenti daha Yavaş Kentler listesine aldı. Türkiye’nin yeni Cittaslow üyeleri olan kentlerimiz Malatya – Arapgir, İzmir-Foça ve Bursa-İznik, sertifikalarını teslim aldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cittaslow Uluslararası Başkan Yardımcısı Tunç Soyer, İtalya’nın Belluno kentinde düzenlenen Cittaslow (Yavaş Kent) Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısına katıldı.

İtalya, Polonya, Fransa, Lüksemburg, Belçika, Almanya, Hollanda, Çin ve Kore’den Cittaslow temsilcilerinin bir araya geldiği toplantının açılışını Belluno Belediye Başkanı Jacopo Massaro yaptı.

Toplantıda sakin yaşam felsefesini büyükşehirlerde uygulamak için İzmir’de başlatılan Cittaslow Metropol projesi konuşuldu.

İzmir’de yapılan çalışmaların iki ayağı olduğundan bahseden Başkan Tunç Soyer, büyük kentlerde sakin şehir felsefesinin benimsenmesi ve yaşam kalitesinin artması için benimsenmesi gereken ilkeler üzerinde çalışırken, bir taraftan da mahalle ölçeğinde halkın katılımıyla bazı uygulamalar yaptıklarını vurguladı.

Türkiye’den Üç Yeni Üye

Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında Türkiye’den üç kent Cittaslow’a üye oldu. Toplantı sonunda düzenlenen sertifika töreninde Türkiye’nin yeni Cittaslow üyeleri olarak Malatya’dan Arapgir, İzmir’den Foça ve Bursa’dan İznik sertifikalarını aldı.

Arapgir ve İznik’in Cittaslow sertifikaları Başkan Tunç Soyer’e, Foça’nın sertifikası ise Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’e sunuldu.

Üç yeni üyenin de kendi değerlerine ve kimliklerine sahip çıkan, bölge sakinlerinin yaşam kalitesini arttırmaya çalışan kentler olduğunu vurgulayan Başkan Tunç Soyer, şehirlerin Cittaslow olmak için kültürüne, doğasına, tarihine sahip çıkmaları gerektiğini söyledi.

Cittaslow Felsefesi

Cittaslow, 1999 yılında İtalya’da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliğidir. Kelime kökeni İtalyanca “Città (Şehir)” ve İngilizce “Slow (Yavaş)” kelimelerinin birleşmesiyle türetilen Cittaslow, “Sakin Şehir” veya “Yavaş Kent” anlamlarında kullanılıyor. İtalya’nın dört küçük kentinin belediye başkanları (Bra – Francesco Guida, Orvieto – Stefano Cimicchi ve Positano – Domenico Marrone) 1999 yılında bir araya gelmesiyle Fast Food akımına karşı Slow Food hareketini kentsel boyuta taşımak amacıyla oluşan birlik daha sonra çalışmalarını kent ölçeğine taşıdı. Bugün, üyeni üyelerini birliğin belirlediği sakinlik, yerellik ve özgünlük gibi çok çeşitli kritelere bağlı olarak ve adayların Cittaslow felsefesine uygunluğunu denetleyerek seçiyor.

İşte bu ağa dahil olmak üzere Türkiye’den yeni adayların Belluno kentinde düzenlenen Cittaslow  Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında Cittaslow ulusal ağ koordinatörleri de ülkelerindeki çalışmalardan bahsetti.

Polonya Koordinatörü ve GorowoIlaweckie Belediye Başkanı Jacek Kostka, Polonya’da 20 Cittaslow üye kent olduğunu, bunun hem Polonya hem Avrupa Birliği için önemli olduğunu vurguladı.

Cittaslow Polonya ağının 15. yılı kutlamaları kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini söyleyen Jacek Kostka,herkesi etkinlikler için davet etti.

Almanya Koordinatörü ve Deidesheim Belediye Başkanı Manfred Dörr, koronavirüs krizinin bütün dünyayı değiştirdiğini, korona sonrası dünyada sürdürülebilirlik ve Cittaslow felsefesinin kentleri daha güçlü kılacağını vurguladı.

Belçika Koordinatörü ve Silly Belediye Başkanı Christian Leclerq de Cittaslow’un zor zamanlarda dayanışma anlamına geldiğini ve uluslararası işbirliğinin çok önemli olduğunu söyledi.

Kore Koordinatörü Prof. Dr. Bon Sohn İzmir’de yapılan Cittaslow Metropol çalışmalarının büyükşehirlerde Cittaslow felsefesinin yayılması için önemli bir girişim olduğunu anlattı.

Çin Koordinatörü ve Yaxi temsilcisi Li Xiaobin, Yaxi’de açılan Cittaslow marketinden bahsederek, Çinlilere Cittaslow’un hikâyesini anlatmak için kurulan tesise destek veren diğer ağlara teşekkür etti.

Fransa Temsilcisi Giorgio Bonacci, Fransa’da 12 Cittaslow üyesi olduğunu ve kentlerine gelen ziyaretçilere yönelik turizm faaliyetleri geliştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

About Post Author