cop27

Uluslararası İklim STK’ları COP27 Taslak Metninin Yeniden Yazılmasını İstedi

taslak

Uluslararası iklim STK’ları, COP27’de yayımlanan taslak metnin geri çekilerek yeniden yazılması çağrısında bulundu. Çağrıda, ısınmayı 1,5 derecede sınırlandıracaksak ihtiyacımız olan şeyin tüm fosil yakıtlardan adil bir şekilde vazgeçilmesi olduğu vurgusu yapıldı.

Uluslararası STK ActionAid, Mısır Başkanlığını taslak metni geri çekmeye ve yeniden yazmaya çağırdı. STK’nın iklim adaleti konusunda küresel lideri Teresa Anderson taslağı şu sözlerle değerlendirdi: “Hindistan tarafından önerilen ve AB ve hatta ABD tarafından desteklenen dilden sonra, taslakta fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılmasına ilişkin dil çok zayıf” dedi.

Belgede, geçen yılki Glasgow İklim Anlaşması’nın “karbon tutulumuna sahip olmayan (unabated) kömür enerjisinin kademeli olarak azaltılmasına yönelik önlemleri hızlandırma ve verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarını kademeli olarak kaldırma ve rasyonelleştirme” hedefi tekrarlanıyor.

“Fosil Yakıtlardan Adil Bir Şekilde Vazgeçilmeli”

Isınmayı 1,5 derecede sınırlandıracaksak ihtiyacımız olan şeyin tüm fosil yakıtlardan adil bir şekilde vazgeçilmesi olduğunu belirten Anderson, “Ancak bu plan bunu başaramayacak. Finansmandaki dil de benzer şekilde zayıf. Gelişmekte olan ülkelere finansman sağlamak da dahil olmak üzere zengin ülkeler en hızlı şekilde harekete geçmedikçe küresel iklim krizi çözülemez” diye konuştu. Anderson STK olarak, taslak belgenin acil bir şekilde elden geçirilmesini talep etti.

“En Savunmasız Ülkelere İhanete İşaret Ediyor”

Tearfund’da kıdemli Afrika politika danışmanı olan Fredrick Njehu ise dünyanın daha iyisini hak ettiğini söyledi. Zirvenin bir uygulama COP’u olarak ilan edildiğini hatırlatan Njehu, özellikle iklim finansmanı ve fosil yakıtların aşamalı olarak sonlandırılması gibi kilit konularda gerçek eylemde bulunma fırsatı olduğunu söyledi.

“Ancak bugünün taslak metni, her zamankinden daha büyük kayıp ve zarar faturalarıyla karşı karşıya kalan en savunmasız ülkelere ihanete işaret ediyor” diyen Njehu sözlerini şöyle noktaladı: “Eğer bu metin kabul edilirse iklim krizinin en kötü etkileri altında ezilen ülkelere iklim adaleti sağlamada başarısız olunacak.”

About Post Author