Afrika Buzulları Yok Olmak Üzere!

Küresel ısınmadan olumsuz yönde etkilenen buzullar yok olmak üzere. Uzmanlar ormansızlaştırmanın erime sürecini etkilediğini belirtiyor.

Paris’te gerçekleştirilen Tek Kutup Zirvesinde bilim insanları ve siyasi liderler bir araya gelerek, gezegenin özellikle küresel ısınmaya karşı hassas olan buzlarının ve kutuplarının korunması çağrısında bulundu. En hassas buzullar arasında Afrika buzulları bulunuyor.

Afrika kıtasında Kilimanjaro buzullarıyla birlikte Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya ve Tanzanya’da hâlâ otuz civarında buzul bulunuyor. Bu buzullar, Ekvator boyunca dağılmış olan, gezegende toplam 3.000 civarında bulunan tropik buzul ailesinin bir parçasıdır. Bu buzullar Afrika’da, 11.500 yıldan fazla bir süre önce sona eren son buzul çağından miras…

20 Yıl İçinde Yok Olacak

Şu ana kadar yüksek rakımda oldukları için varlıklarını sürdürebilen buzullar büyük tehdit altında. Yaklaşık 5.000 metre yükseklikte, savanların ve tropik ormanların yaydığı sıcaklıklarından uzakta bulunuyorlar. Ancak BM hava durumu ajansı Dünya Meteoroloji Örgütüne göre, küresel ısınma nedeniyle bu buzullar yok olmaya mahkum haldeler. Yaklaşık 20 yıl içinde hepsi erimiş olacak. Kenya Dağındaki buzulların daha da kısa bir sürede, sadece 10 yıl içinde yok olması bekleniyor.

Buzul bilimci Heidi Sevestre’e göre bu buzullar ormansızlaşmaya karşı hassaslar. “Kilimanjaro’daki buzulların erimesinin ana nedeni, etraflarında çok fazla ormansızlaşmanın olması” diyen Sevestre, bitki örtüsünün yokluğunun dağı kuruttuğunu ve bu yüzden buzulların giderek daha az yağış aldığını belirtiyor.

Önerilen makaleler