Ekonomi

Birinci Uluslararası Türetim Ekonomisi Konferansı İstanbul’da Düzenlenecek

Birinci Uluslararası Türetim Ekonomisi Konferansı (IPEC2024), 29-31 Mayıs tarihleri arasında, İstanbul’da Kadir Has Üniversitesi Cibali kampüsünde gerçekleşecek. Konferansa dünya genelinde alternatif ekonomiler alanında çalışan araştırmacılar, yeni ekonomik modellere ilgi duyan ve günlük aktivitelerinde ya da iş dünyasında ekolojik ve sosyal etki yaratmayı hedefleyen kişi ve kurumlar katılacak.

Türetim Ekonomisi Derneği tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Türetim Ekonomisi Konferansı’na (IPEC2024) sayılı gün kaldı. 29-30-31 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da bir ilk olacak konferans ile dünya genelinde alternatif ekonomiler alanında çalışan araştırmacılar, yeni ekonomik modellere ilgi duyan ve gerek günlük aktivitelerinde gerekse iş dünyasında ekolojik ve sosyal etki yaratmayı hedefleyen kişi ve kurumlar bir araya gelecek. Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmesi planlanan konferans yoluyla zorlu sistem dönüşümünü gerçekleştirmek üzere iletişim ve örgütlenme çözümlerinde adımlar atılacak.

Kadir Has Üniversitesi Cibali kampüsünde gerçekleşecek konferansta, Alternatif Ekonomiler (Degrowth, Donut Ekonomisi, Post Growth, Sosyal Ekonomi, Dayanışma Ekonomisi, Türetim Ekonomisi, Sorumlu ve Etik Tüketicilik, Yerel Para Birimleri), Sosyal ve Ekolojik Fayda Yaratmak başlıkları incelenecek. Konferansta uluslararası pek çok konuşmacı ve katılımcı yer alacak. Küresel ısınma, biyolojik çeşitlilik krizi, toplumsal eşitsizlikler ve hatta kimi savaşların altta yatan gerekçesi olarak konumlandırılan kapitalist sisteme alternatif arayışlarını buluşturacak olan konferans, ekonominin geleceğini değerlendirecek.

Konferansın Karbon Ayakizi Hesaplanacak

Paneller iki farklı salonda gerçekleşecek ve her biri 40’ar dakika sürecek. Ana konuşmacılar bir salonda konuşmalarını gerçekleştirirken alanında etkin birer ekosistem üyesi olan partnerler ikinci salonda kendi örgütledikleri paralel panelleri düzenleyecek. Konferansın sponsorlarından ST Climate, konferansın karbon ayakizi hesaplamalarını yapacak ve giderecek.

Konuşmacılar, program, ortaklar hakkında detaylı bilgiye ulaşmak ve konferansa kayıt olmak için konferans web sayfası ziyaret edilebilir. Konferansa kayıt ücretsiz olmakla birlikte kontenjan sınırlılığı dolayısıyla başvuru formunu doldurarak kayıt yaptırmak gerekiyor.

Konferansın konuşmacı isimleri şu şekilde belirlendi:

  • Amanda Kiessel, Good Market’in kurucusu ve sürdürülebilirlik ve türeticilik hareketleri alanında küresel çapta bir deneyime sahip bir Ashoka Fellow.
  • Melanie Rieback, Nonprofit Ventures’in Kurucu Ortağı ve CEO’su olarak sosyal girişimcilik ve teknoloji alanında çalışıyor.
  • Leida Rijnhout, World Fair Trade Organization’un CEO’su olarak küresel adalet ve ticaret konularındaki lider.
  • Erinch Sahan, Doughnut Ekonomisi Eylem Laboratuvarı’nda İşletme ve Girişimcilik alanında sürdürülebilir ekonomiye dair yenilikçi yaklaşımlar sunuyor.
  • Georgia Bekridaki – Dünya Kooperatifler Birliği (RIPESS) Koordinasyon Kurulu Üyesi ve İletişim Koordinatörü aynı zamanda Dock Kooperatifi’nin kurucusu.
  • Aylin Seçkin, Ottawa Üniversitesi’nde Misafir Öğretim Üyesi olarak ekonomi, kripto paralar, sanat ve NFT’ler konularında çalışmalar yürütüyor.
  • Makoto Nishibe, Good Money Lab’in Kurucu Direktörü ve Senshu Üniversitesi’nde Profesör, alternatif para birimleri konusunda dünyanın en önemli uzmanlarından.
  • Vincent Liegey, Degrowth hareketinin liderlerinden, disiplinlerarası bir araştırmacı olmasının yanısır Cargonomia’nın da kurucusu.
  • Christian Felber, “Economy of the Common Good” Kurucusu olarak sürdürülebilir ekonomik modellerin geliştirilmesine öncülük ediyor.
  • Uygar Özesmi, Good4Trust.org’un Kurucusu ve Kışkırtıcısı, Türetim Ekonomisi Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak ekolojik ve sosyal açıdan adil bir ekonomi mücadelesi veren bir Ashoka Senior Fellow.
  • Erinç Yeldan, Kadir Has Üniversitesi, Ekonomi bölümünde profesör olarak yeşil ekonomi politikası, yeşil adil dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınma üzerine çalışmalar yürütüyor.

Konferansa katılan ortaklar ise şöyle:

  • Ashoka Türkiye: Toplumsal inovasyon ve sosyal girişimciliği destekleyen Ashoka Türkiye, herkesi bütünün iyiliği için değişim elçisi olmaya davet ediyor.
  • Doughnut Türkiye: Doughnut Ekonomisi olarak tanımlanan sistem, büyüme karşıtı ve onarıcı bir yöntemi Türkiye’ye taşıyarak, sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyümeyi destekliyor.
  • org: Türkiye’den çıkan bir topluluk olarak ekolojik ve sosyal açıdan adil üretici ve türeticileri bir araya getiren sistem, trust dönüşüm aracını kullanarak Türetim Ekonomisi’ni hayata geçiriyor.
  • Good Money Lab: Finansal sürdürülebilirlik ve etik yatırım konularında çalışan Good Money Lab, ekonomik dönüşüm için yenilikçi çözümler sunuyor.
  • coop: Kooperatiflerin sosyal ve ekonomik etkileri üzerine çalışarak, kooperatif modelinin önemini vurguluyor.
  • Mikado: Etkileşimli ve katılımcı yöntemlerle sürdürülebilirlik odaklı projeler geliştiriyor.
  • Onarım Atölyesi: Atık azaltma ve döngüsel ekonomi konularına odaklanan Onarım Atölyesi, bu konuda pratik çözümler sunuyor.
  • Sosyal Ekonomi: Adil ve eşitlikçi bir ekonomik sistem için çalışan Sosyal Ekonomi, sosyal adalet ve ekonomik dönüşümü teşvik ediyor.
  • World Fair Trade Organization: Adil ticaret ve sürdürülebilirlik konularında öncülük ediyor.
  • Yekpare: Sürdürülebilirlik için sosyal girişimleri ve sosyal satın almayı destekliyor.
  • Yeşil Düşünce Derneği: Çevre dostu ve sürdürülebilir bir ekonomik dönüşümü teşvik ediyor.

Ortaklardan Vegan Sofralar, bitki temelli ve etik beslenmeyi teşvik ederken konferansın tamamen vegan olmasını sağlayacak. ST Climate konferansın doğrudan ve dolaylı karbon salımlarını nötralize edecek. A&B İletişim ise Türkiye’nin ilk halkla ilişkiler şirketi olarak, konferansın iletişim stratejisine destek veriyor. PlumeMag ise yayınlarını, duyurularını ve özetlerini gerçekleştiriyor. Etkinlikte konferans ortakları kendi panellerini düzenleyerek Türetim Ekonomisi Konferansı’nın önermelerini tartışarak yeni boyutlar kazandırmaya çalışacak.

About Post Author