Ekonomi

Geçim Masraflarındaki Artış Çalışanların Yaşam Kalitesini Düşürüyor

Yeni bir anketin sonuçları, çalışanların %73’ünün son bir yılda sosyalleşmeye ayırdığı bütçeyi azalttığını göstermekle birlikte % 53’ünün de son bir yılda tiyatro, konser, sinema gibi kültürel etkinliklere hiç katılmadığını ortaya koyuyor.

Mavi yaka ve ara kademede istihdam platformu Eleman.net’in gerçekleştirdiği anket, çalışanların izin zamanlarına ve tatil tercihlerine dair verileri ortaya koydu. “Çalıştığınız işte haftada kaç gün izniniz var?” sorusunu çalışanların %55’i iki gün olarak cevapladı. Aynı soruya çalışanların %43’ü bir gün, %3’ü ise üç ve daha fazla gün yanıtını verdi.

Çalışanların Çoğunluğu İzin Günlerinde Evde

Anketteki “İzin günlerinizde neler yapıyorsunuz?” sorusunu katılımcıların %49’u “Ailemle zaman geçiriyorum”, %30’u “Dinleniyorum/evde vakit geçiriyorum” diye cevapladı. Aynı soruda %10 “Arkadaşlarımla zaman geçiriyorum”, %6 “Spor, egzersiz yapıyorum” ve %5’i ise “Ek iş yapıyorum” yanıtını verdi.

Geçim Masraflarındaki Artış Sosyalleşmeyi Azalttı

“Son bir yılda, izin günlerinizdeki sosyal faaliyetlerinizde ekonomi odaklı değişim yaşandı mı?” sorusunu çalışanların %73’ü “Evet, sosyalleşmeye ayırdığım bütçe azaldı” yanıtını verdi. Sosyal faaliyetlere katılımın değişimde rol oynayan başlıca faktörler sorulduğunda ise katılıcıların %53’ünden “Geçim masraflarındaki artış”, %26’sından “Sosyal faaliyetlerdeki maliyet artışı” ve %17’sinden “Birikim yapma isteği” yanıtı geldi.

Anketin “Son bir yıl içinde tiyatro, konser, sinema gibi kültürel etkinliklere kaç defa gittiniz?” sorusunu ise çalışanların %53’lük, ağırlıklı oranı “Hiç” şeklinde yanıtladı. Aynı soruya “5 ve altı” yanıtını verenlerin oranı %34,  “5 ve üzeri” diyenlerin oranı ise %13 oldu.

“Artan Geçim Masrafları Çalışanların Yaşam Kalitesini Düşürüyor”

Eleman.net CEO’su Levent Dicle, “Artan geçim masrafları her geçen gün çalışanların yaşam kalitesini düşürüyor. İş ve ev arasına sıkışan çalışanlar hem iş hayatındaki verimlerinden hem de sosyal sağlıklarından kayıp veriyor. Bu durum gerek iş yerlerinde gerek toplumsal alanlarda gerekse ev yaşantısında huzuru olumsuz yönde etkiliyor. Toplumsal olarak yaşadığımız birçok sorunun kaynağında da çalışanların yaşam kalitesindeki düşüş yer alıyor. Özellikle aile içi geçimsizlik, şiddet vakalarındaki artış gibi durumlarda çalışanların sosyal hayata katılımdaki eksiklik önemli rol oynuyor” dedi.

About Post Author