Ekonomi

Gelişmiş Ülkeler Sözlerini Tutmuyor: Uyum Finansmanı Açığı En Yüksek Seviyede

uyum finansmanı

UNEP’in son raporuna göre, iklim değişikliğinin etkilerine uyum için gelişmekte olan ülkelerin finansman ihtiyaçları mevcut finansman akışından 18 kat fazla ve tüm zamanların en yüksek seviyesinde.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) Adaptasyon Açığı 2023 Raporu: Yetersiz Finansman. Yetersiz Hazırlık – İklim Adaptasyonuna İlişkin Yetersiz Yatırım ve Planlama başlıklı raporu yayımlandı. İklim değişikliğinin etkilerine uyum için gelişmekte olan ülkelere sağlanan uluslararası kamu finansmanının 2021’de 21 milyar dolar olduğu açıklanan raporda, bu ülkelerin adaptasyon finansmanı ihtiyacının ise 2030’a kadar yıllık 215 milyar dolar ile 387 milyar dolar arasında olduğu hesaplandı.

Raporun başyazarı Paul Watkiss, adaptasyon maliyetleri ve finansman ihtiyaçlarının artış gösterdiğini dile getirdi. Adaptasyon maliyetlerinin daha önce tahmin edilen seviyelerden çok daha yüksek olduğunu ifade eden Watkiss, “Ülkeler, daha kapsamlı şekilde adaptasyona ihtiyaçları olduğunu tespit ediyor ve bu da gereken finansmanı artırıyor. 2021’de sağlanan 21 milyar dolarlık adaptasyon finansmanını ve (2023 raporunda) hesapladığımız yıllık 215-387 milyar dolarlık finansman ihtiyacını düşündüğümüzde, aradaki açığın çok büyük olduğunu görüyoruz. Ve bu açık giderek artıyor” dedi.

“Emisyon Azaltımı ve Adaptasyon Çabaları Birbirini Tamamlıyor”

Watkiss, küresel ekonomik görünüme ilişkin zorlukların da adaptasyon finansmanını etkileyebileceğini belirterek, “Ekonomik görünümün daha iyi olduğu bir dönemde adaptasyon finansmanını artırmak muhtemelen daha kolay olurdu. Ekonomik ve mali baskılarla bu finansmanın sağlanması daha zorlaşıyor. Diğer yandan, iklim değişikliğinin etkilerini ve emisyonları azaltma ve bu etkilere adaptasyon için çabaların aynı anda hızlandırılması gerekiyor çünkü bu ikisi birbirini tamamlıyor. Etkin şekilde azaltım çabaları olmaz ve adaptasyon finansmanı da artırılmazsa, sonrasındaki zararlar ve kayıplar çok daha fazla olacak. Yani hepsi birbiriyle bağlantılı. Adaptasyona yönelik adımlar hızlanmıyorsa, artık çok daha yoğun yaşanan aşırı hava olayları gibi iklim etkilerinin ekonomik kayıpları artmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Adaptasyon finansmanının İskoçya’da yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) sonrasında düşüş gösterdiğini aktaran Watkiss, “Tam olarak bunun neden olduğunu bilmemekle birlikte, o dönem Covid-19’un büyük bir öncelik olmasının bunda etkisi olabileceğini düşünüyorum. Henüz 2022 rakamlarını bilmiyoruz, ilk sinyaller 2022’de adaptasyon finansmanının biraz daha iyi olduğu yönünde ancak mesela Ukrayna’daki savaşın bir etkisi olacak mı, bilemiyoruz” dedi.

Finansman Açığı Yıllık Yaklaşık 366 Milyar Dolar

UNEP’in raporunda, iklim değişikliğinin yoğunlaşan etkileri ve artan adaptasyon ihtiyaçları nedeniyle, gelişmekte olan ülkelerin adaptasyon finansmanı ihtiyacının ise 2030’a kadar yıllık 215 milyar dolar ila 387 milyar doları bulabileceği hesaplandı. Bu da, iklim değişikliğinin etkilerine adaptasyon için gereken finansman ihtiyacının mevcuttan 10 ila 18 kat arasında olduğunu gösteriyor. Gelişmekte olan ülkelere 2021’de sağlanan 21 milyar dolarlık uluslararası finansman çıkarıldığında, 2030’a kadar adaptasyon finansmanı açığı yıllık 194 milyar dolar ila 366 milyar dolar arasında değişiyor.

UNEP’e göre, finansman açığı, daha önce hesaplanandan en az %50 daha yüksek. Gelişmekte olan ülkelerdeki adaptasyon finansmanı ihtiyacının iklim değişikliğinin etkileri yoğunlaştıkça 2050’ye kadar önemli ölçüde artacağı öngörülüyor. İklim krizinin etkilerine karşı en kırılgan durumda olan 55 ülkede son 20 yılda 500 milyar dolardan fazla kayıp ve hasar yaşandığı hesaplanırken, özellikle kıyı bölgelerindeki ülkelerde adaptasyon için yapılan her milyar dolarlık yatırımın ekonomik zararı 14 milyar dolar azalttığı tahmin ediliyor. İklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerini önlemek için yılda 16 milyar dolar yatırım yapılması halinde ise yaklaşık 78 milyon insanın iklim etkileri nedeniyle açlıktan veya kronik açlıktan ölmesinin engellenebileceği hesaplanıyor.

About Post Author