Gıda

Hatay’da Tarımsal Üretimde Bütüncül Bir Onarım Modeli Oluşuyor

Güneydoğu’da yaşanan yıkıcı depremlerin ardından Hatay’daki depremzede çiftçilerimizin gelirine katkı sağlamanın yanı sıra sağlıklı ve sürdürülebilir tarımsal üretimin yaygınlaşmasına ve depremzede üreticilere umut olma çabaları devam ediyor. Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm projesinin desteklenmesi için bir iletişim mektubu yayımlayan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Hataylı üreticilerin ürettikleri ürünlerin satış kanallarını duyurarak üreticilerin hikayelerini paylaştı.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, 6 Şubat 2023’te Güneydoğu’da yaşanan yıkıcı depremlerin ardından Hatay’da üretimi ve tedarik zincirleri ciddi zarar gören çiftçilerin, dirençli ve sürdürülebilir sistemler kurma çabasının desteklenmesine yönelik bir iletişim mektubu kaleme aldı.

Bölge Halkı Güçlük Çekiyor, Büyük Zorluklar Yaşanıyor

Depremin ardından bölge halkının barınma, su, gıda, hijyen gibi en temel yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiğinin, tarımsal üretimde de büyük zorluklar yaşandığının hatırlatıldığı mektupta; gübre ve pestisit bağımlılığı olan çiftçilerin üretim için yeterli kaynak bulamadıkları, üretebilenlerin ise ürünlerini pazarlamada çaresiz kaldıkları belirtildi. Mektupta, hem kentlerimizin hem de tarımsal üretim ve tedarik sistemlerinin sürdürülebilirlik ilkelerine göre inşa edilmiş dirençli yapılar olması durumunda yıkımın bu derece büyük olmayacağına dikkat çekildi.

Sürdürülebilir Tarım Yöntemlerine Geçiş için Çalışmalar Yapılıyor

“Depremin üzerinden 1,5 yıl geçmesine rağmen Hatay’da hayatın normale dönebilmesi için çok zaman ve destek gerekiyor. Yaşamını ve üretimini yeniden kurgulamaya çabalayan bölge üreticisinin sesini duyurmak için yardımınıza ihtiyacımız var” denilen mektupta, Buğday Ekolojik Yaşamı

Destekleme Derneği’nin yürüttüğü çalışmalara işaret edildi. Derneğin, 2024 yılı başından bu yana Hatay’ın farklı ilçelerindeki çiftçilerle sürdürülebilir tarım yöntemlerine geçiş için çalıştığı aktarılarak çiftçilere agroekoloji ve onarıcı tarım yöntemleriyle ilgili eğitim ve danışmanlık verildiği, ayrıca çiftçilerin ürünlerini pazarlamalarına destek olunduğu da ifade edildi.

Satış Desteğine İhtiyaç Duyuluyor

Proje hakkında da bilgi verilen iletişim mektubunda, “Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm projemiz kapsamında agroekolojik üretim yöntemlerine geçmeye başlayan çiftçilerimizin domates, biber, karakılçık buğdayı, portakal gibi ürünleri kadın kooperatifleri ve işleme birimleri tarafından işlenerek domates salçası, domates turşusu, biber salçası, biber kurusu, portakal kurusu, karakılçık bulguru haline getirildi. Önümüzdeki dönemde nar ekşisi ve taze narenciye gibi ürünler de hazır hale gelecek. Deprem öncesinde ürünlerini Hatay içinde satabilen üreticilerimizin ekonomik anlamda yeniden ayağa kalkabilmeleri için dışarıdan gelecek satış desteklerine ihtiyaçları var” denildi.

Toplu ya da bireysel alımların hem çiftçilerin üretimlerinin hem de Hatay’ın toprağının, suyunun, biyolojik çeşitliliğinin devamlılığını sağlayacağının vurgulandığı mektupta, “Hatay’da tarımsal üretimin bütün halkalarında etkili olacak bütüncül bir onarım modeli oluşturmaya her geçen gün bir adım daha yaklaşıyoruz. Gübre ve pestisit gibi dış girdi bağımlılığı olan, uzun tedarik zincirlerine mecbur bırakılan üreticilerin, agroekolojik üretim yöntemlerine geçerek dış girdiye bağımlı olmadan, ekolojik ve ekonomik anlamda direnç kazanarak, deprem gibi felaket anlarında dahi üretimlerine devam edebilecekleri bir model oluşturuyoruz” denildi.

Derneğin destek çağrısı Hataylı üreticilerin ürettikleri ürünlerin satış kanallarının ve üreticilerin hikayelerinin yer aldığı projenin web sitesinin www.hatayicinbirlikte.org paylaşılması ile son buldu.

About Post Author