Yeni bir araştırmaya göre, arkadaşlar, komşular ve aile ile bağlantılar, toplulukların iklim değişikliğinin evleri ve geçim kaynakları üzerindeki yıkıcı etkisine uyum sağlamasına yardımcı olmak için çok önemli.
Lancaster Üniversitesi ve Exeter Üniversitesi gibi uluslararası bir ekibin yaptığı araştırmaya göre, insanlar başkalarının da aynı şeyi yaptığını gördüklerinde tepki verme konusunda daha istekli.
Araştırmacılar, Papua Yeni Gine’de yaklaşık 700 kişiden oluşan bir ada topluluğunun, deniz seviyesinin aşılması ve azalan balık stoklarının etkisiyle nasıl başa çıktığını analiz etti. Nature Climate Change dergisinde yayınlanan araştırmaları, bu etkilerle başa çıkmak için oradaki hane halklarının aktivitelerini inceledi.
Etki
James Cook Üniversitesi, ARC Mükemmeliyet Merkezi Mercan Resifi Çalışmalarından Dr. Michele Barnes, aynı zamanda makalenin başyazarı. Dr. Barnes: “Davranışlarının bağlı oldukları sosyal ağlarla birbirine bağlı olduğunu gördük. Bu yollarla, toplulukları içerisindeki diğer insanlara da bağlanıyorlar” dedi.
“İklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmak için mevcut uygulamalara veya davranışlara ince ayar yapılabilir – bu adaptasyondur. Ancak bazı durumlarda bu yeterli olmayacak ve insanların daha temel değişiklikler – yani dönüşüm gerçekleştirmesi gerekiyor” dedi
Topluluklar, sosyal ağları aracılığıyla uyum sağlamaya ve dönüşmeye teşvik edildi. Başkalarının eyleme geçmesiyle sosyal olarak daha bağlantılı olan hanelerin komşularıyla aynısını yapma olasılığının daha yüksek olduğu gözlemlendi.
Exeter Üniversitesi’nden Dr. Lorien Jasny şunları söyledi: “Bu, belirli zihniyetlere sahip hanelerin benzer hanelere daha sosyal olarak bağlı olduğu ‘benzeri-birbirini-çeker’ bir durum olabilir. Diğer bir açıklama da hanelerin birbirlerinin eylemlerini etkilediğidir. Muhtemelen ikisinin bir kombinasyonu. ”
Yazarlar ayrıca hane halkının deniz çevresi ile olan bağlantılarının iklim etkilerine verilen tepkilerin belirlenmesinde önemli bir rol oynadığını keşfettiler.
Adaptasyon
Lancaster Üniversitesi’nden Profesör Nick Graham: “İklim değişikliği ve diğer insan etkileri, mercan resif ekosistemlerini hızla bozar ve resif balıklarının bileşimini değiştirir. Kıyı topluluklarının adaptasyonu daha önemli hale geliyor. Araştırmamız, deniz ortamıyla etkileşim kurmanın ve bu ortamdan öğrenmenin, bu adaptasyonun gerçekleştirilebileceği bir mekanizma olduğunu vurguluyor” dedi.
Dr Barnes ise şunu ekledi: “İklim değişikliğine karşı kırılganlığı azaltmaya çalışan politikalar ve programlar, genellikle maddi varlıklar veya altyapı oluşturmaya odaklanıyor. Araştırmamız, toplulukların üstlendiği eylemlerde daha geniş bir faktör kümesinin önemli bir rol oynayabileceğini vurguluyor” dedi.
Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.