#ekoIQ Gıda Onarıcı Dönüşüme Destek: “Hatay için Birlikte”
Gıda

Onarıcı Dönüşüme Destek: “Hatay için Birlikte”

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından yürütülen, “Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm” projesinin web sayfası hatayicinbirlikte.org açıldı. Agroekolojik üretim yöntemleri hakkında bilgilendirmelerin yer aldığı site, ziyaretçilerini agroekolojik üretime geçiş döneminde olan çiftçiler ve proje ürünlerini satın alabilecekleri pazarlama kanallarıyla buluşturuyor.

Tarımsal üretimde sürdürülebilir ve onarıcı bir dönüşümü gerçekleştirmek üzere Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Hatay’da başlattığı “Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm” web sayfası, hatayicinbirlikte.org açıldı. Projeyle birlikte agroekolojik üretim yöntemleri hakkında bilgilendirmelerin yer aldığı site, ziyaretçilerini agroekolojik üretime geçiş döneminde olan çiftçiler ve proje ürünlerini satın alabilecekleri pazarlama kanallarıyla buluşturuyor.

Proje, depremin ardından yaşamını ve üretimini yeniden kurgulamaya çabalayan bölge çiftçisinin hem toprağını onarıp dirençli sistemler kurmasına hem de çeşitli pazarlama ağlarında varlık göstermesine imkan tanımak amacıyla yürütülüyor. Proje kapsamında verilen eğitimler, çiftçi buluşmaları ve diğer faaliyetler hakkında haber ve yazıların yer aldığı web sitesinde, üreticilerin video röportajlarına da yer veriliyor.

Agroekolojik Yöntemlerle Üretim

Hatay’ın Antakya, Arsuz, Samandağ, Yayladağı gibi farklı ilçelerinde üretim yapan çiftçiler, proje kapsamındaki beş ürün grubunda yer alan ürünlerini (Domates/biber, karakılçık buğdayı, narenciye, nar, tıbbi aromatik bitkiler) agroekolojik yöntemlerle üretmeye başladılar. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği danışmanlığında üretilen ürünler Hatay’daki üç kadın kooperatifi ve işleme birimi tarafından işlenerek piyasaya sunulmaya başladı.

Projenin İlk Ürünleri Satışa Sunuldu

Defne, Kırıkhan, Vakıflı Kadın kooperatifleriyle birlikte Arsuz’da bir işleme tesisi, projeye katılan çiftçilerin ürünlerini işleyerek domates ve biber salçası, domates ve biber kurusu, nar ekşisi, narenciye kuruları, adaçayı, kuru nane ve fesleğen olarak satışa sunacak. Projenin ilk ürünleri Mayıs portakalları ve adaçayları çeşitli pazarlama kanallarından satışa sunuldu. Önümüzdeki günlerde hasat edilip işlenerek satışa sunulacak proje ürünlerine hangi pazarlama kanallarından ulaşılabileceği web sayfasındaki “Ürünler” bölümünden takip edilebilir.

Hatay Çiftçisine Pazarlama Desteği

hatayicinbirlikte.org sitesi, agreokolojik üretim yapan çiftçilere pazarlamada destek olmak üzere ürünlerine toplu alım fırsatı da sunuyor. Gıda toplulukları, işyeri mutfakları, restoranlar gibi kuruluşlar proje kapsamındaki ürünleri toplu almak için sitedeki “Toplu Alım Yap” butonundan sipariş verebiliyor. Proje ekibi toplu siparişler konusunda çiftçilere ve kooperatiflere destek oluyor.

Agroekoloji Bilgisinin Yaygınlaşmasına Destek

Web sayfasında ayrıca agroekolojik üretim yapan çiftçilere yönelik olarak hazırlanan Hastalık ve Zararlılara Karşı Doğa Dostu Mücadele rehberleri ile Soğuk ve Sıcak Kompost yapımına dair iki ayrı yayın da -agreokoloji bilgisinin yaygınlaşması amacıyla- pdf olarak yayımlanıyor. Projeye dair tüm soruların yanıtlarına ise hatayicinbirlikte.org sitesinin Sıkça Sorulan Sorular bölümünden ulaşılması mümkün.

“Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm” projesi; bölgede sürdürülebilir tarımsal üretimi yaygınlaştırmayı, çiftçilerin refahını artırmayı, biyoçeşitliliği korumayı, ekolojik ve ekonomik anlamda dirençli örnekler oluşturmayı hedefliyor. Projenin çiftçi eğitimleri ve tarımsal üretim faaliyetleri Türkiye İş Bankası A.Ş.; salon, çiftçi ulaşımları, depolama ve lojistik faaliyetleri Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından destekleniyor. Buğday Derneği üyesi İzel Levi Coşkun ile BÜNSA Döküm A.Ş.’nin de katkı verdiği proje ekibinin ulaşımı ise ALD Automotive sponsorluğunda gerçekleşiyor.

About Post Author