orman

İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar Dağı’nda çıkan orman yangını hızı saatte 80 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle kısa sürede yayıldı ve binalara sıçradı. 900 yurttaşın tahliye edildiği İzmir’de, yangın ancak uzun saatler sonrasında kontrol altına alınabildi. Bolu, Karabük, Datça, Mudanya, Muğla, Manisa ve yurdun pek çok yerinden orman yangını haberleri gelirken yangınların büyük kısmının insan hatası kaynaklı çıktığına dikkat çekildi. “Çok basit bir şeyin nelere mal olduğunu yaşadık” diyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yurttaşların kapalı alanların dışında, açık alanlarda bir kibrit dahi çakmamaları uyarısında bulundu.

Sıcak hava ve özellikle insan hatası kaynaklı yangınlar nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanındaki ormanlarımız küle döndü. Hafta sonu boyunca 247 yangına müdahale edilirken birçok ilde evler zarar gördü, hayvanlar öldü ve doğal yaşam ağır kayıplar verdi.

İzmir’de Kuvvetli Rüzgar Yangının Etkisini Artırdı

İzmir’in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Karatepe mevkisindeki ormanlık alanda başlayan yangın kuvvetli rüzgarla birlikte büyüdü. Gündüz saatlerinde yaklaşık hızı saatte 80 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle hava araçları bir süre yangına müdahale edemedi. Yangın, kara ekiplerinin müdahalesine rağmen büyük bölümü makilik olan alana yayıldı. Karşıyaka ilçesine bağlı Doğançay ve Sancaklı Mahalleleri ile Bayraklı ilçesine bağlı Onur Mahallesi’ndeki bazı evler ile bölgedeki bir hayvan barınağı tahliye edildi. Yangının bulunduğu bölgelere çıkan yollar trafiğe kapatıldı, jandarma ve polis güvenlik önlemi aldı.

Alevler bir süre sonra Örnekköy Sanayi Sitesi’ne kadar ulaştı. Yangın, buradaki geridönüşüm fabrikası, mermer, kablo, ahşap işletmeler, mobilya atölyesi gibi birçok dükkana sıçradı. Öğleden sonra rüzgarın şiddetini düşürmesi üzerine hava araçları yeniden çalışmaya başladı. Şehrin birçok noktasından yoğun duman görülürken, ormanlık alanlara yakın bölgelerdeki bazı ev ve araçlar, sıçrayan yangın nedeniyle zarar gördü.

900 Yurttaş Tahliye Edildi

AFAD’dan alınan bilgiye göre, Yamanlar mevkisinde, 87 ev ve 45 iş yerinin boşaltıldığı, 16 evin yandığı, dumandan etkilenenler dışında herhangi bir ciddi yaralanma olayı ve can kaybı yaşanmadığı öğrenildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir’deki yangınlarda 900 yurttaşın tahliye edildiğini bildirirken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yangının binalara sıçradığı bilgisini verdi. Sağlık Bakanlığı, İzmir’deki yangından 78 kişinin etkilendiğini duyurdu.

Ula’daki yangın söndürme çalışmalarına, Azerbaycan’dan gönderilen Beriev Be-200 Amfibik yangın uçağı da destek verdi. Havanın kararmasıyla bölgeye üç gece görüşlü helikopter gönderildi.  Yangın söndürme çalışmalarına orman ekiplerinin yanı sıra çok sayıda gönüllü de katıldı.

 Muğla’da Kriz Durumuna Geçildi

Muğla’nın Yatağan ilçesinde çıkan yangınla ilgili açıklama yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “16 Ağustos’ta başlayan yangınlar bölgemizde çok etkili oldu maalesef. 16 Ağustos’ta iki büyük yangın başlamıştı. Biri Milas Beçin’de biri de Bozdoğan tarafından Kavaklıdere’ye doğru gelen yangın” dedi.

Alanın çok büyük olduğunu dile getiren Aras, şunları söyledi: “Sadece burada da yangın yok, Manisa, İzmir yangınları da çok etkili. Hava araçlarının bir bölümü de o bölgeye gitti. Ama buna rağmen o iki bölgedeki yangın artık kontrol altına alınmıştı. Tabii bugün itibariyle üç yangın daha bölgemizde çıktı. Bunlardan bir tanesi bugün Yatağan, Yava ve Nebiler bölgesinde yangın çıktı. Bu yangında ekiplerin üstün gayretleriyle kısmen kontrol altına alındı. Şu anda da karadan soğutma çalışmaları da sürüyor.”

Zeytinlikler de Yandı: “Yanan Sadece Orman Değil”

Menteşe ilçesinin Yaraş bölgesinde çıkan ve oradan da Ula’nın Armutçuk bölgesine doğru ilerleyen bir yangının daha olduğunu söyleyen Aras, 16 Ağustos’tan itibaren kriz durumuna geçtiklerini ifade etti. Aynı gün yine iki riskli bölgede yangın çıktığını sözlerine ekleyen Aras, bu yangınlardan birinin Datça Kızılbük’te diğerinin ise Bodrum Gölköy’de çıkan yangınlar olduğunu açıkladı.

Aras, yangınların çıkış sebebi üzerine düşünmek gerektiğine dikkat çekerek “Bu yangınların birçoğu da insan hatasından kaynaklanan yangınlar. Evet, bazen doğal yollarla da çıkabiliyor ama büyük ölçüde insan hatasından kaynaklanıyor. O yüzden herkesin çok dikkat etmesi lazım. Yani bölgemizdeki orman varlığı çok yüksek. Muğla’mızın %68’i ormandır. %8’ini 2021 yılında kaybetmiştik. Şimdi de bütün bu yangınlarla beraber bir bölümünü daha maalesef kaybettik. Orada yanan sadece orman değil. Bir üretim de orada kayboluyor. Bazı yerlerde zeytinlikler maalesef yandı. Herkes çok dikkatli olsun, bizim çağrımız budur” diye konuştu.

Dokuz Kişi Tutuklandı, TSK Helikopter Gönderdi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 12-17 Ağustos arasında Türkiye’nin yedi ilinde çıkan orman yangınlarına ilişkin gözaltına alınan 22 kişiden dokuzunun tutuklandığını açıkladı. Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 12-17 Ağustos’ta Aydın, Muğla, İzmir, Manisa, Tunceli, Bolu ve Uşak’ta çıkan orman yangınlarıyla ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarınca yürütülen soruşturmalarla ilgili bilgi aktardı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) İzmir, Aydın ve Bolu’daki yangın söndürme çalışmalarına 16 helikopterle aralıksız destek sağladığı bildirildi. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, İzmir, Aydın ve Bolu’daki yangın söndürme çalışmalarına toplam 16 helikopterle aralıksız destek sağlıyor. 6 helikopterle İzmir’in Menderes ilçesinde, 2 helikopterle İzmir’in Karşıyaka ilçesinin Yamanlar mevkisinde, 2 helikopterle İzmir’in Urla ilçesinde, 3 helikopterle Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde, 3 helikopterle Bolu’nun Göynük ilçesinde mücadelemiz devam ediyor” denildi.

Yatağan’daki Yangın Arı Kovanına Duman Verirken Çıktı

Edinilen bilgiye göre, Muğla’nın Yatağan ilçesinde çıkan orman yangını, arı kovanına körük ile duman verilmesi sırasında çıktı. Ekiplerin yaptığı çalışma sonucunda yangını çıkaran baba ve oğlu gözaltına alındı. Manisa’nın Gördes ilçesinde de 14 Ağustos’ta başlayan, Salihli ve Gölmarmara ilçelerine ulaşan orman yangınlarına havadan ve karadan müdahaleye devam edildi. Salihli’nin Hacıhıdır Mahallesi yakınlarına kadar ulaşan yangını ekipler havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına almaya çalıştı.

Rüzgar Az Olunca Mudanya Felaketi Ucuz Atlattı

Bursa’nın Mudanya ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı. İlçeye bağlı Göynüklü Mahallesi’ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, bölgede yaklaşık 2 dönüm alanın zarar gördüğünü duyurdu. Çevreden geçen bir yurttaşın haber vermesi üzerine ekiplerin hızlı müdahalesiyle yangının kontrol altına alındığını belirten Dalgıç, “Çok ucuz atlattık. Çok büyüyebilirdi. Bugün rüzgarın az olması bu işin sadece 2 dönümlük bir alanda kalmasını sağladı” dedi ve hava sıcaklıklarının arttığı bugünlerde orman yangınlarına sebebiyet vermemek için yurttaşlara daha duyarlı olmaları gerektiğini hatırlattı.

Muğla’nın Yatağan ilçesindeki yangını söndürme çalışmalarına destek için köylüler seferber oldu. Köylüler traktörlerine bağladıkları tankerlerle kuyudan aldıkları suyu Kafaca Mahallesi’nde bulunan sulama göletine taşıdı. Burada helikopterler için su takviyesi yapan köylüler göletin sürekli dolu olmasını sağladı. 100’e yakın traktör aralıksız olarak gölete su taşıdı. Helikopterler bu sayede yangın bölgesine aralıksız olarak sorti yaparak, alevlere müdahalede bulunabildi.

Datça’nın Sarp Bölgelerinde Yangın

Datça’da da ormanlık alandan dumanlar yükselmeye başladı. Karadan müdahelenin oldukça güç olduğu yangını söndürmek için bölgeye ekip sevk edildi. Kızılbük mevkisi Domuzçukuru bölgesinde başlayan orman yangınına Datça Orman İşletme Şefliği ve Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı ekipler karadan ve havadan müdahalelere başladı. Sarp ve karayolu ile ulaşımı zor bir bölgede meydana gelen yangınla ilgili Jandarma ekipleri araştırma ve soruşturma başlattı. Muğla Valiliği’nden yapılan açıklamada, Aydın-Muğla kara yolunun Yatağan-Çine arasındaki bölümünün çift yönlü olarak trafiğe kapatıldığı bildirildi

İki Çocuğun Çakmakla Oyunu Ormanı Yaktı

Pirinççi Mahallesi Güzdere mevkisinde, 16 Ağustos’ta çıkan orman yangını ile ilgili olarak her ikisi de 14 yaşında olan iki çocuk gözaltına alındı. Jandarmadaki ifadelerinde suçlarını itiraf eden çocuklar, “Ormanda yerde çakmak gördük. Elimize aldığımızda sıcaktan aşırı ısınmış olduğu için bir anda patladı ve yangın çıktı” dedi. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen çocuklar adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yalova’nın Armutlu ilçesine bağlı Fıstıklı köyünde zeytinlikte çıkan yangına, ekipler müdahale ederken yurttaşlar da traktörlerine bağladıkları su tankerleri ile çalışmalara destek oldu. Yaklaşık bir saatlik müdahalenin ardından yangın, tamamen söndürüldü. Karabük’ün Ovacık ilçesine bağlı Beydini ve Alınca köyleri arasındaki ormanda da yangın çıktı. Yangın, rüzgarın da etkisiyle büyüyüp, geniş bir alana yayıldı. Engebeli olan arazide ekipler yangın söndürme çalışmalarına devam etti. Yangın 40 hektarlık alanda etkili oldu.

“Çok Basit Bir Şeyin Nelere Mal Olduğunu Yaşadık”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, önümüzdeki hafta pazar gününe kadar yurttaşların da yoğun bir hassasiyet içinde olması gerektiğinin altını çizerek “Eğer mümkünse kapalı alanların dışında, açık alanlarda bir kibrit bile çakmayalım, ateş veya alev oluşturacak herhangi bir eylemde bulunmayalım. Çok basit bir şeyin nelere mal olduğunu yaşadık. 15 Eylül’e kadar bizim hassasiyetimiz sürecek” dedi.

“Yanlış Malzeme ve Planlama, Şehirlerde Yangınları Hızlandırıyor”

İzmir’deki yangınların şehre sıçramasının sebeplerini hem doğal koşullar hem de yapıların yetersiz yangın güvenliği ile ilişkilendiren Altınbaş Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sepanta Naimi, özellikle binaların dış cephelerinde kullanılan yanıcı yalıtım malzemelerin şehre yakın ormanların yangın riskini artırdığını söyledi.

Doç. Dr. Naimi, “Ormanlık alanlara yakın yerleşimlerde, bu tür malzemeler yangının şehre ulaşmasını ve hızla yayılmasını kolaylaştırıyor. Özellikle yüksek katlı binalarda yangın güvenliği planlamasının eksik olması ve uygun olmayan malzeme seçimi, bu tür felaketlerin etkisini artırıyor. Binaların dış cephe kaplamalarında yanmaz özellikteki malzemelerin kullanılması gerekiyor. Ayrıca yapı denetimlerinde bu hususun göz ardı edilmemesi lazım. Çatı malzemelerinin de yangına dayanıklı olması, yangınların hızla yayılmasını engelleyebilir” dedi.

Yangınların şehirde hızla yayılmasının bir diğer önemli nedeninin şehre yakın ormanların yeterince korunmaması ve temizlenmemesi olduğunu dile getiren Naimi, şehre yakın bölgelerde, geç tutuşan ağaç türleriyle ağaçlandırma yapılmasının da yangın riskini azaltabileceğine dikkat çekti. Yangın güvenlik sistemlerinin de düzenli olarak kontrol edilmesi ve yangın tatbikatlarının sık sık yapılması gerektiğini ifade eden Naimi, yurttaşların da bu konuda bilinçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Önerilen makaleler