#ekoIQ Sivil Toplum Uluslararası Gönüllüler Günü’ne Herkes Katılsaydı…
Sivil Toplum

Uluslararası Gönüllüler Günü’ne Herkes Katılsaydı…

gönüllüler

Gönüllülük dünya ölçeğinde sosyal, ekonomik ve çevresel sorunların çözümü için yenilenebilir bir kaynak olarak görülüyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun kararıyla her yıl 5 Aralık, Uluslararası Gönüllüler Günü olarak kutlanıyor. Bu yılın teması ise herkes için gıda, eğitim, temiz çevre, sağlık ve barışçıl toplumlar yaratmak hedefi ile “Herkes Katılsaydı Kolektif Eylemin Gücü”.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1985 yılında, 5 Aralık tarihini Uluslararası Gönüllüler Günü’nü ilan ederek Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) çerçevesinde yerel, ulusal ve uluslararası gönüllülük esaslı kuruluşların ve bireysel gönüllülüklerin artmasını hedefledi.

Küresel Sorunlar Karşısında Küresel Eylem

2023 yılı Uluslararası Gönüllüler Günü çerçevesinde bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Uluslararası Gönüllüler Günü’nde, daha iyi, daha güvenli, daha duyarlı ve huzurlu bir dünya yaratmak için zamanını ve emeğini harcayan dünya ölçeğinde bir milyardan fazla insanı selamlıyoruz” dedi. Guterres mesajında, küresel sorunlar karşısında kolektif eylemin, işbirliğinin ve insanların öncülüğünde ulaşılan çözümlerin önemine değindi.

Guterres, “Gezegendeki her toplulukta gönüllüler, çatışmaların ve diğer insani acil durumlar da dahil olmak üzere en savunmasız olanları desteklemek için harekete geçiyor” dedi ve ekledi: “Genç gönüllüler iklim eylemi mücadelesine katılıyor; hükümetlere, işletmelere ve politika yapıcılara gezegendeki acil durumu sona erdirmek için gereken kararları almaları konusunda baskı yapıyor.”

160’tan fazla ülkeden BM gönüllülerinin bulunduğunu ifade eden BM Genel Sekreteri, gönüllülerin dünyanın dört bir yanındaki insanlar için barışı, sürdürülebilir kalkınmayı ve insan haklarına ulaşmayı teşvik ettiğini belirtti. Guterres, mesajını “Bu önemli günde, tüm insanların enerjilerini bireyler ve dünya için daha iyi bir geleceği şekillendirmek adına kullanmalarını sağlamaya kendimizi yeniden adayalım. Her yerde gönüllülerin yanında olalım” cümleleri ile noktaladı.

Yenilenebilir Bir Kaynak Olarak Gönüllülük

Bu yıl Uluslararası Gönüllüler Günü’nün teması; herkes için gıda, eğitim, temiz çevre, sağlık ve barışçıl toplumlar yaratmak hedefi ile “Herkes Katılsaydı Kolektif Eylemin Gücü” olarak belirlendi.

Gönüllülük dünya ölçeğinde sosyal, ekonomik ve çevresel sorunların çözümü için yenilebilir bir kaynak olarak görülüyor. Giderek artan zorluklar karşısında gönüllüler genellikle ilk yardıma koşanlar oluyor ve zor koşullar altında ellerinden gelen çabayı ortaya koyuyorlar. Uluslararası Gönüllüler Günü’nde ise gönüllülerin ve kuruluşların gayretleri özellikle kendi toplulukları, sivil toplum kuruluşları, Birleşmiş Milletler kuruluşları, hükümet yetkilileri ve özel sektöre tanıtılıyor.

Barışa ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Katkı

Birleşmiş Milletler Gönüllüleri (UNV) programı, her yıl binlerce gönüllüyü harekete geçirmenin yanı sıra gönüllülerin tanınmasını destekliyor. Gönüllülüğü kalkınma programlarına entegre etmek için ortaklarla birlikte çalışarak barışa ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmaya uğraşıyor.

İnsanlığın yaşam biçimini değiştiren teknoloji,  gönüllülük anlayışını da değiştirdi. Bugün internet, kuruluşların ve gönüllülerin dünyanın en önemli sorunlarıyla bulundukları yerden birlikte mücadele etmelerine olanak tanıyor. Çevrimiçi gönüllülük ile insanlar telefon, bilgisayar veya tablet gibi araçlarla dünya genelindeki küresel sorunları çözmek için çalışıyor.

UNV programı, 2000 yılından bu yana 3 binden fazla BM kuruluşunun, sivil toplum örgütünün ve kamu kurumunun 80 bin gönüllü bulmasına yardımcı oldu.

About Post Author