cop27

Alok Sharma COP27’den Seslendi: “1,5 Derece Hedefi Kırmızı Çizgimiz Olmalı”

Alok Sharma

Geçen yıl COP26’ya başkanlık yapan Alok Sharma, COP27’de 1,5 derece hedefinin risk altında olduğuna vurgu yaparak önemli uyarılarda bulundu. Sharma, “1,5 derecenin milyonlarca insan için yıkıcı sonuçları olacak ve bu sınır kırmızı çizgimiz olmalı” diye konuştu.

Geçen yıl Glasgow’da düzenlenen COP26 iklim zirvesine başkanlık eden Birleşik Krallık eski kabine bakanı Alok Sharma, COP27’deki delegeleri küresel ısınmayı 1,5 dereceyi geçmeyecek şekilde sınırlama olasılığının risk altında olabileceği konusunda uyardı. Sharma, üst düzey bakanların bulunduğu yuvarlak masa toplantısının açılışında, “Ya Mısır’ı 1,5 derece hedefini canlı tutarak terk edeceğiz ya da burası bu hedefi kaybettiğimiz COP zirvesi olacak” dedi.

“Bu Taahhüde Sadık Kalmalıyız”

Sharma, sıcaklık artışlarını sanayi öncesi seviyelere göre 1,5 derecede sınırlama hedefine bağlı kalmanın, COP27’deki tüm ülkelerin kırmızı çizgisi olması gerektiğini söyledi ve bundan geri adım atılamayacağını vurguladı.

Bir araya toplanan bakanlara, mevcut müzakerelerden çok farklı jeopolitik koşullar altında geçen yıl elde edilenleri hatırlatan Sharma, “COP26’da, sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlandırma çabalarını sürdürmek için toplu olarak karar verdik. Bu taahhüde sadık kalmalıyız. Herhangi bir geri adıma izin veremeyiz” diye konuştu.

Milyonlarca İnsan için Yıkıcı Sonuçlar

Sharma ayrıca şu uyarıda bulundu: “Dünyamız halihazırda 1,1 derece ısındı ve bunun dünya üzerindeki etkisini hepinize hatırlatmama gerek olmadığını biliyorum. 1,5 derecenin milyonlarca insan için yıkıcı sonuçları olacak ve bu sınır kırmızı çizgimiz olmalı. 1,5 derece hedefinden vazgeçemeyiz. Bunun için savaşmalıyız. Bir derecenin her hanesi kesinlikle bir fark yaratıyor. Katlanılabilir bir varoluş ile imkansız bir gelecek arasındaki fark bu.”

Ülkelerin seragazı emisyonlarını 1,5 derece hedefi doğrultusunda nasıl azaltacaklarını net bir şekilde ortaya koymaları gerektiğini söyleyen Sharma, Bali’deki zirveye atıfta bulunarak, “Şu anda devam eden bir G20 liderler toplantımız var. Paris’e ve Glasgow’a olan bağlılıklarını yeniden teyit etmeleri gerekiyor” dedi.

Teknik Sorunların Çözülmesi Çağrısı

Ulusal Katkı Beyanı olarak adlandırılan emisyonlarla ilgili revize edilmiş ulusal planları henüz sunmamış olan ülkeleri acilen bunları hazırlamaya çağıran Sharma, kömür ve fosil yakıt sübvansiyonlarının daha hızlı bir şekilde kaldırılması ve COP çalışma programındaki teknik sorunların çözülmesi çağrısında da bulundu.

1,5 derece hedefini canlı tutmanın, iklim finansmanı ve kayıp ve zarar da dahil olmak üzere Cop27‘nin diğer önemli konuları için temel olduğunu ekleyen Sharma şunları aktardı: “Gerçek şu ki, emisyonları azaltma konusunda ilerleme olmazsa uyum sağlama yeteneğimizin ötesine geçeceğiz. Elbette burada kayıp ve zarar konusunda ilerleme kaydedildiğini görmek istiyorum, ancak 1,5 dereceye bağlı kalmazsak bunların hepsi çok daha zor olacak.”

 

About Post Author