Özel Sektör

Anadolu Efes’ten “Sürdürülebilir Tarım ve Etki Girişimciliği” Eğitim Programı

Anadolu Efes, mevcut ve gelecek nesillerin refahını güvence altına alma hedefiyle yola çıktığı “Sürdürülebilir Tarım ve Etki Girişimciliği” eğitim programını Sürdürülebilirlik Akademisi iş birliğinde başlatıyor.

Bir bira şirketi olmanın yanı sıra kendisini bir tarım şirketi olarak da gören Anadolu Efes, özellikle genç bireyleri tarıma kazandırmak amacıyla “Sürdürülebilir Tarım ve Etki Girişimciliği” programını hayata sokuyor. Sürdürülebilirlik Akademisi’yle iş birliği içerisinde başlatılan program kapsamında, üniversite öğrencilerine ve Anadolu Efes’in paydaşı çiftçilerin ailelerine sürdürülebilir tarım konusunda çevrimiçi ve ücretsiz eğitim verilecek. Verilen eğitim ile katılımcılara sürdürülebilir tarım konusunda bilgi, farkındalık ve yetkinlik kazandırılması hedefleniyor. Akademisyenler ve uzman eğitmenler tarafından düzenlenen program ile gençlere, doğayla uyumlu gıda üretimine yönelik sürdürülebilir bir yaklaşım kazandırmayı ve gıda krizine karşı sürdürülebilir tarımla yenilikçi fikirler yeşertmek isteniyor.

Anadolu Efes, 25 Ocak’ta İstanbul’da gerçekleştirdiği bir etkinlik ile, eğitim programının detaylarını katılımcılara aktardı. İki önemli konu olan eğitim ve tarımı bir araya getiren bu projeye imza atmaktan gurur duyduklarını ifade eden Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Onur Altürk, şirketlerinin tarım alanında yaklaşık on bin kişiye geçim kaynağı sağladıklarını belirtti ve ekledi: “Çiftçilerimizi desteklemek ve maltlık arpa üretiminin sürdürülebilirliğini güvence altına almak için onlara teknoloji ve eğitimlerin yanı sıra finansal anlamda da destek sağlıyoruz. Mazot gibi ihtiyaçları için kullanmak üzere her yıl Çiftçi Teşvik Paketleri sunuyoruz. Çiftçilerimize sertifikalı tohum dağıtımı desteği de sağlıyoruz. Geldiğimiz noktada tarımsal ekonomiye katkımız 1 milyar TL seviyesine ulaştı.”

Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Çiftçinin Ortalama Yaşı 60

Tarımın devamlılığının dünya ve Türkiye için öneminden bahseden Altürk, yapılan projeksiyonların  2050 yılına kadar dünyada gıda talebine dayalı üretim artışının %65’e ulaşmasını, tarımsal üretimin de en az 2 katına çıkartılması gerektiğini gösterdiğini ifade etti. Çiftçilerin yaş ortalamasının giderek yükseldiğine de dikkat çeken Altürk, “Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde bir çiftçinin ortalama yaşının 60 olduğunu görüyoruz. Tarımda sürdürülebilirliğe ve gençlerin bu alandaki istihdamına artık her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Tüm bunların ışığında gençleri tarıma yaklaştırmak, eğitime erişimlerini kolaylaştırmak için “Sürdürülebilir Tarım ve Etki Girişimciliği” ücretsiz online eğitim programını hazırladık” dedi.

Tarımsal İstihdam Yaşı Giderek Geriliyor

Altürk’ün ardından konuşmasını gerçekleştiren Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü (CCAO) Selda Susal Saatçi, “OECD’nin Tarım Sektörü Raporu’na göre 2020’de dünya işgücünün %26,9’u; Avrupa işgücünün %29,6’sı; Türkiye’de ise %17,8’si tarım sektöründe istihdam ediliyor. İnceleme dönemleri itibarıyla tarımsal istihdamın tüm dünyada azalış trendinde olduğu görülüyor” derken, 2022 yılında Türkiye’de bu oranın %15,8’e gerilediğini belirtti. Türkiye Bankalar Birliği’nin Tarım Sektörü Raporu’ndan da alıntı yapan Susal Saatçi, 2022 yılında 45 yaş altı tarımsal istihdamın %23 gerilediğine işaret etti ve ekledi: “Bu noktada gençlerimizin sürdürülebilir tarım konusunda bilgi sahibi olmasının önemini vurguluyoruz. Yeni eğitim programımız ile bu farkındalığı sağlamayı amaçlıyoruz.”

Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Semra Sevinç ise, “Belirsizlikle ve çoklu krizlerle dolu günümüzde gezegenin ve canlılığın devamı için iklim krizi kaynaklı gıda krizi ile başa çıkabilmek oldukça elzem konulardan bir tanesi” diyerek başladığı konuşmasında, Sürdürülebilir Tarım ve Etki Girişimciliği eğitim programının akademisyenler ve uzman eğitmenler tarafından hazırlandığının altını çizdi. dinleyicilerin sürdürülebilirlik, iklim krizi, gıda krizi, sürdürülebilir tarım yöntemleri ve önemi ile etki girişimciliği konularında bilgi elde etmesini amaçladıkları programın 4 modülden oluştuğunu ifade eden Sevinç, “Daha iyi bir gelecek için tüm paydaşları harekete geçirmek ve güçlü iş birliklerine imza atmak oldukça önemli. Böyle bir alanda Anadolu Efes ile birlikte adım atmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Sürdürülebilir Tarım ve Etki Girişimciliği eğitim programına kayıt olmak isteyenler başvurularını bu bağlantı üzerinden yapabilirler.

About Post Author