#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
Atık Havuzu

Bursa’da Çevre Faciası: Madenin Atık Havuzu Çöktü!

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Mahallesi’nde bölge halkının tüm itirazlarına karşın kurulan madenin atık havuzu çöktü. Zehirli atıklar Sarıyer Deresi’nden Bursa’daki Yenişehir Vadisi’ne yayılırken yurttaşlar, çökme tehlikesine karşı defalarca uyarıda bulunduklarını ifade etti. Yaklaşık 4 milyon metreküp kapasiteli atık barajının bulunduğu tesiste, zehirli kimyasallara bulaşmış günde 895 ton atığın depolandığı öğrenildi.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre, Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla Mahallesi’nde bölge halkının tüm itiraz ve direnişine karşın kurulan madenin atık havuzu çöktü. Yurttaşların çökme tehlikesine ilişkin defalarca uyarmasına rağmen görmezden gelinen havuzdan akan atıklar, Sarıyer Deresi üzerinde tüm Yenişehir Vadisi’ne yayıldı. Madenin faaliyetleri durdurulurken tesisin sahibi Meyra Madencilik yetkilileri, “Kirlilik için önlem alacağız” demekle yetindi. Bölge halkı, mezarlarının ve bölgeye elektrik sağlayan direklerin de yıkılmak üzere olduğunu belirtti.

Günde 895 ton Atık, Atık Havuzunda Depolanmaya Başlandı

Meyra Madencilik, bölgeye 2018’de çinko, kurşun, bakır maden ocağı ve flotasyon tesisi açmak için girdi. Bölge halkının atık barajına ilişkin heyelan uyarılarına rağmen 2019’da çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. Madenden çıkarılan cevher, zehirli kimyasalların bulunduğu flotasyon tesisinde zenginleştirilerek satışa hazır hale getirilmeye başlandı. Son altı yıldır, günde 1 ton cevherin zenginleştirildiği tesiste, yılda 815,5 ton tehlikeli kimyasal kullanılmaya başlandı. Tesiste zehirli kimyasallara bulaşmış günde 895 ton atık ise atık havuzunda depolanmaya başlandı.

İkinci Atık Havuzu için ÇED Süreci

Bölge halkı atık havuzunun çökeceğine dair uyarılar yapsa da şirket ikinci atık havuzunu açmak için yeni bir ÇED süreci başlattı. İlk başvurusunun ÇED sürecinin iptalinin ardından şirket bir kez daha harekete geçti. Geçen ekim ayında halkın katılım toplantısı yapılan projenin yakın zamanda onaylanması beklenirken, yılda 815 tondan fazla tehlikeli kimyasallarla etkileşime giren atıkların biriktiği birinci havuz çöktü. Günde 895 ton atığın biriktiği, 3 milyon 780 bin metreküp büyüklüğündeki havuzdan etrafa saçılan kimyasal atıklar, Sarıyer Deresi üzerinden tüm vadiye yayıldı.

“Sarıyer Deresi’nden Doğru Tüm Kirlilik Vadiye Karıştı”

BirGün’e konuşan Kirazlıyayla Mahallesi Muhtarı Hasan Acar, maden şirketinin faaliyetlerini durdurduğunu ancak bölgeyi temizlemek için bir çalışma yapılmadığını belirtti. Acar, “Atık Barajı’ndan akan suyu ve toprakları taşıyacaklarını söylüyorlar. Ancak Sarıyer Deresi’nden doğru tüm kirlilik vadiye karıştı” dedi. “Biz zaten buranın patlayacağını biliyorduk” diyen Acar, “Her yer balçık içinde kaldı. Bir kısmı patladı havuzun, umarım kalan kısmına bir şey olmaz” diye konuştu.

Bölge halkında Hasan Güler ise “Yıllarca itiraz ettik, uyardık dinleyen olmadı. Çöken havuz nedeniyle mezarlar zarar gördü, elektrik direkleri yamuldu. Tüm bölge kirlendi” dedi.