#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
İlham

Geleceğe İlham Veren Projeler Ödüllendirildi

Borusan Holding’in bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen Geleceğe İlham Ödülleri’nde, toplam 108 yaratıcı fikir değerlendirildi. Organizasyonda atık yönetimi ve döngüsel ekonomi, karbonsuzlaşma, enerji ve su yönetimi, biyoçeşitlilik, inovasyon, kapsayıcılık ve çeşitlilik, iş sağlığı ve güvenliği ve yetenek yönetimi alanlarında fayda yaratan 10 proje ödül kazandı.

Borusan Holding’in iklim, insan ve inovasyon odaklı sürdürülebilirlik vizyonunu kurum içi projelerle somutlaştıran Geleceğe İlham Ödülleri bu yıl üçüncü kez gerçekleştirildi. İlki 2022 yılında hayata geçirilen programa, her yıl 100’ün üzerinde proje başvurusu gerçekleştiriliyor. Programda, tüm Borusan Grup şirketlerinin yurt içi ve yurt dışı tesislerinden toplam 108 proje başvurusu alındı. İklim kategorisinde karbonsuzlaşma, enerji yönetimi, döngüsel ekonomi ve atık yönetimi, su yönetimi ve biyoçeşitlilik alanlarında 38 proje; İnsan kategorisinde yetenek yönetimi, kapsayıcılık ve çeşitlilik, gönüllülük, iş sağlığı ve güvenliği alanlarında 39 proje; İnovasyon kategorisinde ise 31 proje değerlendirildi.

10 Kategoride 10 Projeye Ödül

Projeler önce Borusan Holding yöneticileri ve sürdürülebilirlik liderlerinden oluşan seçici kurul tarafından ön elemeden geçirildi, ardından kurum içi ve kurum dışı bağımsız uzmanlardan oluşan jüri tarafından üç gün boyunca değerlendirmeye tabi tutuldu. Son aşamada Borusan Grup çalışanlarının oyuna sunuldu ve 10 kategoride toplam 10 proje ödül almaya hak kazandı. Kazanan projelerin sahipleri, ödüllerini Borusan Holding Grup CEO’su Erkan Kafadar’dan aldı.

Geleceğe İlham Ödülleri programında çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarda fayda yaratarak ödül almaya hak kazanan projeler şöyle:

İklim Kategorisi

Karbonsuzlaşma: Borusan Boru, projesi NoMoreChattering, soğuk çekme sürecinde ortaya çıkan yüzey bozuklukları ve kopma hatalarını önleyerek, duruşları azaltıyor. Böylece karbon salımı düşürülerek çevresel etki azaltılıyor ve ham madde israfı büyük ölçüde engelleniyor.

Enerji Yönetimi: Borçelik projesi RCM Hatları Basınçlı Hava Tüketiminin Azaltılması, sıkıştırılmış havanın üretim proseslerinde enerji kaynağı olarak kullanıldığı basınçlı hava sistemlerinin verimliliğini artırmaya odaklanıyor.

Döngüsel Ekonomi ve Atık Yönetimi: Borusan Lojistik’e ait Dijital Gümrük: Kağıtsız Gelecek Projesi, Bor Gümrük operasyonlarındaki kağıt tüketimini azaltıyor. Ayrıca dijitalleşme yoluyla operasyonel verimliliği artırıyor ve iş süreçlerini iyileştiriyor.

Su Yönetimi: Borçelik projesi Soğutma Kulelerinde Demineralize Su Tüketiminin Azaltılması, yer altı suyunun sabit ve düşük sıcaklığından yararlanarak buharlaşma kaynaklı su kayıplarını minimize ediyor.

Biyoçeşitlilik: Borusan EnBW Enerji’nin Yeşil Liste Projesi, Türkiye’ye özgü ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan endemik türlerin korunma durumlarını bilimsel temelde belirleyerek referans bir açık kaynak oluşturmayı amaçlıyor.

İnsan Kategorisi

Yetenek Yönetimi: Borusan Cat projesi Harmony Reverse Mentoring ile kuşaklar arası farkların azaltılması, genç yeteneklerin bağlılığının artırılması ve bilgi paylaşımının desteklenmesi amaçlanıyor. Türkiye ve bölge ülkelerinden genç mentörlerle kıdemli liderler bir araya getiriliyor. Böylece kurumda Y ve Z kuşağının beklenti ve fikirlerinin yöneticilere doğrudan ulaşması sağlanıyor.

Kapsayıcılık ve Çeşitlilik: Borusan Otomotiv’in Anahtar Kadında projesi, kadın istihdamının az olduğu otomotiv sektörüne ilgi duyan ve bu alanda çalışmak isteyen kadınları teknisyen olarak yetiştiriyor. Çalışanların farkındalıklarını da artırmayı amaçlayan proje, kadınları iş dünyasına dahil ederek daha kapsayıcı bir çalışma ortamı oluşturuyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği: Borusan Lojistik’e ait Güvenlik Elçisi projesi, saha kaynaklı gönüllü güvenlik elçileri uygulamasıyla, iş sağlığı ve güvenliği kültürünü bireyselden ekip ruhuna yükselterek pozitif ve içselleştirilmiş bir güvenlik ortamı yaratmayı hedefliyor.

Gönüllülük: Borusan Lojistik’in Nesilden Nesle Sürdürülebilir Gelecek: Yeşil Çocuk ve İstanbul Üniversitesi STZ Sertifika Programı projesi, 7–10 yaş arası çocuklara sürdürülebilir kalkınma hedeflerini oyunlarla öğreten Yeşil Çocuk programı ve üniversite öğrencilerine yönelik Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Sertifika Programı ile hem genç kuşaklarda hem de geleceğin profesyonellerinde sürdürülebilirlik bilincini yaymayı amaçlıyor.

İnovasyon Kategorisi

Borusan Boru’nun AutoMate: RoboWorker projesi, boru parçalarının birbirine montajı ve korunması işlemini otomatikleştirerek görüntü işleme teknolojileriyle hem iş sağlığı ve güvenliği risklerini ortadan kaldırıyor hem de süreci hızlandırıp insan kaynaklı hataları en aza indirerek verimliliği artırıyor.

“Sürdürülebilirlik İş Yapış Şeklinin Bir Parçası Olarak Benimsenmiş Durumda”

Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, “2022’de başlattığımız ödül programıyla sürdürülebilirlik yolculuğumuza ilham veren projeleri ve sahiplerini onurlandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Programla Grup şirketlerimizin sürdürülebilirlik odaklı proje ve iş geliştirme süreçlerini desteklemeyi, çalışma arkadaşlarımızın bu alandaki farkındalık ve yetkinliklerini güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Son üç yıldır gördük ki, özellikle saha çalışma arkadaşlarımız için sürdürülebilirlik iş yapış şeklinin bir parçası olarak benimsenmiş durumda. Söylemlerin ötesinde eyleme geçmiş projeleri görmek bizi oldukça mutlu ediyor. Programın her yıl bu verimlilikte devam etmesini hedefliyoruz” dedi.