Geleceğin Mimarlarına Dijital Yollar Açılmalı

dijital yollar

Nüfus anlamında hiç olmadığı kadar “genç” bir dünyada yaşıyoruz. 12 Ağustos Uluslararası Gençlik Günü’nün 2024 yılı teması “Tıklamalardan İlerlemeye: Sürdürülebilir Kalkınma için Gençliğin Dijital Yolları” olarak belirlendi. Bununla birlikte “geleceğin dünyasının mimarları” olarak gençlerin dijital dünyaya ve teknoloji altyapısına eşit şartlarda erişimlerine vurgu yapıldı.

Bugün dünya, 15 ila 24 yaş arasında 1,8 milyar genç insana ev sahipliği yapıyor ve bu nüfus, tarihin bugüne dek gördüğü “en kitlesel genç nesil” anlamına geliyor. Gezegenimizdeki toplam nüfusun yarısı 30 yaşın altında ve bu oranın 2030’un sonunda %57’ye ulaşması bekleniyor. Gençler, bir yandan Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi’nin de önemli bir kapsamını oluşturuyor ve hatta aktif mimarları olarak görülüyor. Yaşadıkları toplumlarda daha adil, daha ilerici fırsatlar ve çözümler talep eden gençlerin başta eğitim olmak üzere sağlık, istihdam ve cinsiyet eşitliği gibi konularda ele alınması gereken sorunları, her zamankinden daha acil bir halde.

Dijital Etkileşim SKA’lara Büyük Katkı Sunuyor

Geleceğin mimarları olarak gençler, Birleşmiş Milletler’in (BM) de gündeminde. 1991 yılında BM’nin Viyana’da organize ettiği ilk Dünya Gençlik Forumu’nda 12 Ağustos tarihinin “Uluslararası Gençlik Günü” olması önerildi ve gün BM tarafından kabul edildi. Uluslararası Gençlik Günü, gençliğin sorunlarını uluslararası toplumun dikkatine sunmayı ve gençlerin günümüz dünyasının “ortakları” olarak potansiyellerini ortaya koymayı amaçladı. Ve Uluslararası Gençlik Günü’nün 2024 yılı teması “Tıklamalardan İlerlemeye: Sürdürülebilir Kalkınma için Gençliğin Dijital Yolları” olarak belirlendi.

Dijitalleşme bir yandan dünyamızı dönüştürürken bir yandan da sürdürülebilir kalkınmayı hızlandırmak için çeşitli fırsatlar sunuyor. Mobil cihazlar, hizmetler ve yapay zeka gibi dijital teknolojiler, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı (SKA) ilerletmede önemli bir rol oynuyor. Dijital etkileşimlerden elde edilen veriler, kanıta dayalı karar verme süreçlerini destekliyor. Ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarda derin bir etki yaratan dijital teknolojiler ve veriler, tüm amaç ve hedeflerin en az %70’ine katkı sunuyor. Uluslararası Gençlik Günü’nün 2024 yılı teması da bunları hatırlatarak, gençlerin dijital dünyaya erişimlerine ve onu nasıl verimli kullanabileceklerine odaklanıyor.

Dijital dünya tüm gerçekliğiyle önümüzde dururken, özellikle düşük gelirli ülkelerde yaşayan gençlerin internet erişimine ve dijital becerilere sahip olmamaları dünyadaki eşitsizliklere etki ediyor. Dolayısıyla gençlerin dijital katkıları ve bunun sürdürülebilir kalkınmayla bağı acil bir gereksinim. Bu bağlamda BM, 2021’de dijital teknolojilerin evrensel faydalarını artırmak, dijital eşitlik, veri güvenliği, dijital beceriler ve internet erişiminin iyileştirilmesi gibi konular üzerinde temel prensipler belirlemek amacıyla “Küresel Dijital Mutabakat” kavramını gündeme getirdi.

Dijital Beceri Geliştirilmeli

BM, Mart 2023’te “Küresel Dijital Mutabakat Üzerine Gençlik Perspektifi” adlı bir rapor yayımladı. Düşük gelirli ülkelerdeki gençlerin dijital ekonomiye katılımı ve altyapıya eşit erişimden mahrum oluşlarına değinilen raporda, BM ve üyesi devletlerin sorumluluklarının altı çizildi.

Raporda ayrıca şu öneriler sunuldu:

  • Geniş bant erişimi genişletilmeli, dijital eğitim ve öğretim programlarına daha fazla fon sağlanmalı.
  • Teknolojinin benimsenmesini desteklemek için kamu-özel sektör ortaklıkları daha fazla teşvik edilmeli.
  • Yoksunluk içinde yaşanan bölgelerdeki gençlere yönelik dijital beceri geliştirme programları geliştirilmeli.
  • Gençlerin öncülük ettikleri dijital aktivizmi destekleyen projeler geliştirilmeli.
  • Gençleri iş dünyasındaki profesyonellerle bağlantıya geçirecek programlar oluşturulmalı. Sürdürülebilir ve çevre dostu dijital tasarımlar ve teknolojiler desteklenmeli.
  • Donanım ve yazılımlarda yeniden kullanılabilirlik, onarılabilirlik ve güncelleştirilebilirliğe önem verilmeli.
  • Enerji verimliliği daha yüksek bilgisayar bileşenleri, ekranlar, ağ ekipmanları gibi ürünlerin geliştirilmesine odaklanılmalı.

Önerilen makaleler