#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
Buzul Seli

Himalayalar’da Buzul Seli Tehlikesi Tırmanıyor!

Langtang Lirung zirvesine yakın bir buzulun kopup vadiye düşmesiyle birlikte Nepal’de yıkıcı bir felaket yaşandı. Oluşan heyelan, Trishuli Nehri boyunca ilerleyen devasa bir sel dalgasına yol açtı. Öte yandan araştırmacılar 2020 yılında Nepal, Çin ve Hindistan’da potansiyel olarak tehlikeli 47 buzul gölü belirlendiğinin altını çiziyor. O tarihten bu yana buzul gölü sayısının önemli ölçüde yükseldiği tahmin edilirken, risk altındaki nüfus milyonlarla ifade ediliyor.

Nepal’de geçen hafta bir buzulun çökmesi sonucu meydana gelen selde ölü sayısı 1.000’i geçerken, üst düzey bir Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi Himalaya bölgesinin gelecekte ciddi buzul seli riskleriyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıda bulundu. Bu durum hidroelektrik enerjisini tehdit etmekle birlikte buzul selleri, milyonlarca kişinin yaşadığı nehir kıyılarını bütünüyle yaşanamaz hale getirebilir.

Tehlikeli Buzul Gölü Sayısının Yükseldiği Tahmin Ediliyor

BM Genel Sekreter Yardımcısı Kanni Wignaraja, Reuters’a verdiği demeçte, “Teknoloji devasa nehir sistemleri boyunca meydana gelecek kayıpları önleyecek kadar hızlı ilerleyemez” dedi.

Araştırmacılar 2020 yılında Nepal, Çin ve Hindistan’da potansiyel olarak tehlikeli 47 buzul gölü belirledi. O zamandan bu yana sayının önemli ölçüde yükseldiği tahmin ediliyor.

UNDP Asya ve Pasifik Bölge Direktörlüğü görevini de yürüten Wignaraja, kurumun ortaklarıyla haziran ayında hazırladıkları güncel verilere dayanarak, risk altındaki nüfusun “milyonlarla ifade edildiğini” belirtti.

İklim Değişikliği Buzulları Hızla Eritiyor

Nepal’de geçen haftaki yıkıcı felaket, Langtang Lirung zirvesine yakın bir buzulun kopup vadiye düşmesiyle başladı. Yaşanan heyelan, Trishuli Nehri boyunca ilerleyen devasa bir sel dalgasına yol açtı.

BM yetkililerine göre, iklim değişikliğinin bölgedeki buzulları hızla eritmesi, kayaları gevşeterek buzul göllerinin doğal setleri üzerindeki baskıyı artırıyor ve bu durum tehlikeyi her geçen gün tırmandırıyor.

Araştırmacılar, Hindukuş bölgesinin geniş bir alanında potansiyel olarak tehlikeli buzul gölleri tespit etti. Ancak Wignaraja, bölgedeki hiçbir ülkenin hem su temini hem de gelir açısından buzullara Nepal kadar bağımlı olmadığını ve Nepal’in şu anda “çok, çok zor seçimlerle” karşı karşıya olduğunu söyledi.

Sel, Santralları Devre Dışı Bıraktı

Nehir kıyılarında yaşayan birçok kişi için daha yüksek yerlere taşınmak finansal olarak mümkün olmayabilir. Yanı sıra kritik altyapı da savunmasız kalmaya devam edecek. Nepal’in enerji üretimindeki kaybı, bazı değerlendirmelerin belirttiğinden de daha şiddetli olabilir. UNDP, selin, faal olanlara ilaveten yapım aşamasındaki 15 büyük santralı da devre dışı bıraktığını bildirdi.

Wignaraja, elektrik şebekelerinin ve hidroelektrik santrallarının yeni teknolojilerle sellere karşı daha dayanıklı hale getirilebileceğini ifade etti. Ancak geçen haftaki “çamur ve buz dev dalgasının” mevcut korumaların çoğunu aşabileceğini de sözlerine ekledi: “Bunu durdurabilecek hiçbir yapı yoktu.”