Akdeniz, bir yıllık geçiş döneminin ardından Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün onayıyla resmen Emisyon Kontrol Alanı (ECA) ilan edildi; 2025 yılı sonunda COP30 iklim konferansına ev sahipliği yapacak olan Brezilya, 2024 yılında en geniş tropik orman alanını kaybetti; İspanya’da Kanarya Adaları’nın yanı sıra Madrid, Barselona, Granada gibi pek çok kentte halk sokağa çıktı ve “sürdürülebilir turizm” talep etti.
Uluslararası Enerji Ajansı‘nın verilerine göre, geçen yıl küresel çapta üretilen elektriğin %41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden elde edildi. Güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretimi 2024’te rekor seviyeye ulaşarak 670 teravatsaat arttı.
*
Christian Aid’in yeni raporuna göre; artan sıcaklıklar, aşırı hava koşulları gibi durumlar nedeniyle Latin Amerika ve Karayipler’deki muz yetiştirme alanlarının neredeyse üçte ikisi, 2080 yılına kadar “dünyanın en çok tüketilen meyvesi”ni yetiştirmeye elverişsiz hale gelebilir. Muz; buğday, pirinç ve mısırdan sonra en önemli dördüncü küresel gıda ürünü.
*
Kentlerin yağış durumu, yürüyüş ve bisiklet yolları, toplu taşıma ücretleri, trafiğe kapalı alanlar gibi kriterlere göre değerlendirildiği yeni bir araştırmada dünyanın yayalar için en elverişli kenti Münih seçilirken ikinci sırada Milan, üçüncü sırada ise Varşova yer aldı.
*
Akdeniz, bir yıllık geçiş döneminin ardından Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün onayıyla resmen Emisyon Kontrol Alanı (ECA) ilan edildi. Bir deniz bölgesinin ECA ilan edilmesi, o bölgeden geçen gemilerin kullandığı yakıtların ve motorların denetlenmesini, neden oldukları hava kirliliğinin ise sınırlandırılmasını öngörüyor.
*
BirdLife/Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nun kuşlar ve doğaya dair veri platformu DataZone açıldı. DataZone, 11.000’den fazla kuş türü ve 13.500’ün üzerinde Önemli Doğa Alanı’na dair kapsamlı bilgiler içeriyor.
*
Alman Entegre Biyoçeşitlilik Araştırmaları Merkezi, Leipzig Üniversitesi ve Helmholtz Çevre Araştırmaları Merkezi araştırmacıları tarafından yürütülen yeni bir çalışma, dünyadaki doğal bitki türlerinin dörtte birinden fazlasının doğal menzillerinin bazı kısımlarında tehdit altında olduğunu buldu.
*
Nature dergisinde türünün ilk örneği olan bir çalışma, cesur ve işbirliği içinde yürütülen politikalarla, insanlığın 2050 yılına kadar küresel çevresel baskıları 2015’te görülen seviyelere geri getirebileceğini buldu.
*
2025 yılı sonunda COP30 iklim konferansına ev sahipliği yapacak olan Brezilya, 2024 yılında en geniş tropik orman alanını kaybetti. Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün Küresel Orman İzleme platformunda yer alan yeni veriler, yalnızca tropikal birincil orman kaybının geçen yıl 6,7 milyon hektara ulaştığını gösteriyor. Bu, her 18 dakikada yaklaşık 18 futbol sahasının kaybedilmesi anlamına geliyor.
*
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), iklim değişikliğinin tetiklediği hava felaketlerinin — sel, sıcak hava dalgaları, orman yangınları ve daha fazlası — maliyetini artık takip etmeyeceğini açıkladı.
*
Fransa’da 15.000 kişi üzerinde yapılan bir araştırma, erkeklerin araba kullanma ve et tüketme oranlarındaki fark nedeniyle kadınlardan %26 daha fazla seragazı emisyonuna neden olduklarını ortaya koydu.
*
İspanya’da Kanarya Adaları’nın yanı sıra Madrid, Barselona, Granada gibi pek çok kentte halk sokağa çıktı ve “sürdürülebilir turizm” talep etti. Protestolarda kontrolsüz turizmin ekonomik ve sosyal baskıları artırdığına işaret edildi.