#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Tek Kullanımlık Plastikleri Azaltma Kılavuzu Hazırlandı!

Tek kullanımlık plastik üretimi, kullanımı ve yanlış yönetimi deniz, karasal ve sucul ekosistemler üzerinde yıkıcı etkilere neden oluyor. Doğadaki toplam plastiklerin %80’i gibi yıkıcı bir oranı tek kullanımlık plastiklerden oluşuyor. Tek Kullanımlık Plastikleri Azaltım Hareketi başlatan Sürdürülebilir Gıda Platformu, “Ofis ve İşyeri Alanlarında Tek Kullanımlık Plastiklerin Azaltımı Kılavuzu” hazırladı.

Sürdürülebilir Gıda Platformu (SGP), sürdürülebilir ambalaj grubu faaliyetleri kapsamında pandemi ile yeniden ciddi artışların yaşandığı tek kullanımlık plastik kullanımının azaltımı için üyeleri ile Tek Kullanımlık Plastikleri Azaltım Hareketi başlattı.

İlk Aşamada Kurumsal Hayata Odaklanıldı

SGP, 2011 yılında başlayan ve günümüz itibarıyla 190 ülkede 100 milyondan fazla katılımcıya ulaşmış olan Plastiksiz Temmuz (Plastic Free July®) inisiyatifini de dikkate alarak belirlemiş olduğu yol haritası doğrultusunda, ilk aşamada kurumsal hayata yönelik aksiyonlara odaklandı. Böylelikle üyelerinin katılımı ile Ofis ve İşyeri Alanlarında Tek Kullanımlık Plastiklerin Azaltımı Kılavuzu hazırladı.

Tek kullanımlık plastikler hakkında bilgi verilen kılavuzda, plastiklerin mikroplastiklere ayrıldığında toprağa, su yollarına, denizlere ve besin zincirlerine ulaştığı belirtildi. 1950’lerde plastik polimerlerin yaratılmasından bu yana tek kullanımlık plastik üretiminin, kullanımının ve yanlış yönetiminin deniz, karasal ve sucul ekosistemler üzerinde yıkıcı etkilere neden olduğunun vurgulandığı kılavuzda, doğadaki toplam plastiklerin %80’i gibi yıkıcı bir oranın ise tek kullanımlık plastiklerden oluştuğu ifade edildi.

Tek kullanımlık plastiklerin doğaya zararı konusunda örneklerin verildiği kılavuzda, tek kullanımlık plastiklerin çalışma alanlarında kullanımını azaltmaya yönelik yöntemler de paylaşıldı. Herkesin erişimine açık olan kılavuza buradan ulaşılabilir.