Türkiye’de Kadın İstihdamını Artırmak için Yol Haritası Oluşturuldu

Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı %35 iken erkeklerde bu oran %71 ve bu durum, ekonomik kalkınma önünde büyük bir engel oluşturuyor. İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) ve Sabancı Üniversitesi İPM (İstanbul Politikalar Merkezi) işbirliğiyle hazırlanan rapor, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımını artırmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için yenilikçi çözümler öneriyor.

Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımı, dünya standartlarının gerisinde kalmaya devam ediyor. İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) ve Sabancı Üniversitesi İPM (İstanbul Politikalar Merkezi) işbirliğiyle hazırlanan ActHuman Kadın İstihdamı ve İş Gücü: İleri Gitmek için Bir Kılavuz başlıklı rapor, bu soruna yönelik bir yol haritası sunuyor.

Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımını artırmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için yenilikçi çözümler öneren rapor; kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik uygulanabilir stratejiler içeriyor.

  • Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı %35 iken, erkeklerde bu oran %71, bu ekonomik kalkınma önünde büyük bir engel.
  • Bakım hizmetlerinin eksikliği, kadınların iş gücüne katılımını zorlaştıran en büyük faktörlerden biri.
  • Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm, kadınlar için esnek çalışma imkanları sunarak istihdam fırsatlarını artıracak kritik alanlar.
  • Kadınların iş yerinde karşılaştıkları “cam tavan” etkisi, terfi ve kariyer basamaklarında yükselmelerini engelliyor.
  • Türkiye’de 2004 yılında Anayasa’ya eklenen “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir” hükmüne rağmen uygulamada toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanamamakta.
  • Kadın girişimciliğini desteklemek, istihdam yaratmanın yanı sıra ekonomik kalkınmanın kilit adımlarından biri.
“Kadınların Ekonomik Güçlenmesi Narinleri Kurtaracaktır”

İNGEV Başkanı Vural Çakır, “Kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi, Narinlerin, çocuklarımızın geleceğini kurtarmanın en etkili yoludur. Kendi gelinlikli bir tabutla toprağa verildi. Allah rahmet eylesin. Bizler Narinlerin o gelinlikten daha fazlası, eğitimini almış, meslek sahibi, ekonomik olarak güçlü bir birey olarak yetişebilmesi için elimizden gelen pratik çabayı gösteriyoruz. Çocuklarımız, anneleri ekonomik olarak güçlü olduğu ve toplumun bunu desteklediği ölçüde daha güvende olacaktır” dedi.

“Kadınların Çalışması Toplumun Genel Refahı için Önemli”

Sabancı Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi ve ActHuman VI Raportörü Esra Durceylan Kaygusuz ise şunları söyledi: “Raporun hem sivil toplum hem özel sektör hem de kamu kurumlarının ortak fikirlerinden beslenmesi, problemi çok boyutlu ele alması ve bir yol haritası belirlemesi çok kritik bir yaklaşım. Kadınlara çalışma hayatında daha fazla yer açacak tüm politika önerileri, kadınları aile içinde ve toplumda daha güçlendirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda gelecek nesillerin, özellikle de kız çocuklarının refahı ve beşeri sermayeleri üzerinde olumlu etkilerinin olması, kadınların çalışmasının sadece kadınların değil, toplumun genel refahı için de önemli olduğunu gösteriyor.”

Önerilen makaleler