Özel Sektör

Bir Döngüsel Dönüşüm Hareketi: Nivogo

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı, dünyaya ve çevreye karşı kendini sorumlu hisseden sosyal girişimcilere fırsat sunan, sosyal faydayı ön planda tutan büyük bir ekosistem ve bu ekosistemin içerisinde bu denli erken zamanda yer alabilmek çok kıymetli.

Yazı: Arnas AKBAŞ

Moda sektöründe atıl durumda bekleyen ürünlere ve dünyanın geleceğine olan farkındalığımızla başladığımız yolculuğumuzu, Avrupa’nın 1 Numaralı Döngüsel Ekonomi girişimi olarak sürdürmekten gurur duyuyoruz. Bireysel kullanıcılar ve marka partnerlerimizden aldığımız moda ürünlerini yenileyerek tekrar döngüsel ekonomiye kazandırıyoruz. Bu sayede sektörün atık olarak nitelendirdiği ancak kullanılabilir olan ürünleri tekrar döngüye dahil ederek karbon ayakizinin ve dünya üzerindeki baskısının azaltılması gibi birçok avantaj sağlıyoruz. Yanı sıra bireysel kullanıcı tarafında da sürdürülebilir bir moda anlayışının mümkün olabileceğini gösteriyoruz.

İki Milyona Yakın Ürünü Yeniledik

Nivogo’nun ismi dahi bu amaca hizmet ediyor: Nivogo “yeni” (nivo) ve “harekete geçmek” (go) kelimelerini bir araya getiriyor. Bir diğer deyişle Nivogo, özünde bir döngüsel dönüşüm hareketi. Bugün sayısı 20’yi geçen lokal ve global marka partnerimizle her yıl yüz binlerce ürünü yeniliyor ve Nivogo mağazalarımızda yeni kullanıcılarıyla buluşturuyoruz. Sağladığımız fayda sadece bununla da sınırlı değil. Moda endüstrisi petrolden sonra dünyamızı tehdit eden en büyük ikinci endüstri. Her yıl 100 milyar ürün üreten sektörde, ürünlerin %85’i atık haline geliyor. Atıkların %30’undan markalar, %70’inden ise bireysel kullanıcılar sorumlu. Dünyamızın geleceğini tehlikeye atan bu atıkların önüne geçmenin yolu ise topluma ve markalara döngüsel ve sürdürülebilir bir yolun olduğu farkındalığını kazandırmaktan geçiyor. Böylelikle bu ürünlerin yol açtığı enerji, su, hammadde ve karbon salımı azaltılıyor.

Nivogo olarak kurulduğumuz günden bu yana Gebze’deki 5 bin metrekarelik, Türkiye’nin ilk ve en büyük yenileme merkezinde 2 milyona yakın ürünü yenileyerek döngüsel ekonomiye kazandırdık. Yenilediğimiz ürünlerle, bu ürünlerin sıfırdan üretilmesi için gerekli olan 11 milyar litrenin üzerinde suyun israfını önledik; aynı zamanda 10 milyon kilogram karbon emisyonunun önüne geçtik.

Daha Yaşanılabilir Bir Dünya için

Çevresel etkimizi sayılar ve verilerle ifade etmenin yanında sosyal etki açısından Nivogo olarak amacımız; insanlara farklı bir seçeneğin de olduğunu göstermek, daha yaşanılabilir bir dünya için alternatif yolların olduğu bilincini artırmak.

Avrupa’nın 1 Numaralı Döngüsel Ekonomi Girişimi olarak Türkiye’yi dünyanın döngüsel merkezi haline getirme misyonu ile ilerliyoruz. İş modelimizle kuruluşumuzun ilk yıllarından itibaren ulusal ve uluslararası birçok kurum ve dernekten ödül aldık. Bu ödüllerden biri, şu an döngüsel dönüşüm marka partnerlerimizden olan Kale Grubu’ndan, 2021yılında aldığımız “İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü”. Özellikle kuruluşumuzun ilk yılında bu ödülü almak bizler için çok önemli ve değerliydi.

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı, dünyaya ve çevreye karşı kendini sorumlu hisseden sosyal girişimcilere fırsat sunan, sosyal faydayı ön planda tutan büyük bir ekosistem ve bu ekosistemin içerisinde bu denli erken zamanda yer alabilmek çok kıymetli. Bir diğer kilometre taşımız da What Design Can Do (WDCD) platformunun IKEA Foundation küresel ortaklığında düzenlediği Make It Circular Challenge’da dünyanın en iyi 13 döngüsel girişimi seçilmemiz. Ardından G20 Dijital Ekonomi Bakanlar Toplantısı’nda “Avrupa’nın 1 Numaralı Döngüsel Ekonomi Girişimi” seçildik. Tüm bunlar ülkemizi dünyanın döngüsel ekonomi merkezi haline getirme misyonumuzda emin adımlarla ilerlediğimiz noktasında bize güven veriyor. Yolculuğumuzda partner markalarımız ve döngüsel kahraman olarak adlandırdığımız müşterilerimizle dünyayı gelecek nesiller için daha yaşanılabilir hale getirmek için çalışmaya devam edeceğiz.

About Post Author