Birleşmiş Milletler, 17 yıl önce 15 Ekim tarihini “Dünya Çiftçi Kadınlar Günü” olarak kabul etti. Kırsalda yaşayan kadınlara yönelik toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve onları …
Gıda
Her Gün “1 milyardan Fazla Öğün” İsraf Ediliyor!
29 Eylül “Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü” olarak kabul ediliyor. Küresel anlamda her gün 1 milyardan fazla öğün israf edilirken bu durum küresel …
Tüm Dünyada “Yeşil Tüketici” Trendi Yayılıyor
Her yıl 28 Eylül günü, “Dünya Yeşil Tüketici Günü” olarak kabul ediliyor. 2024 yılına ait bir analize göre, tüketiciler yaşam maliyeti ve enflasyon kaygılarına rağmen …
Küresel Isınma Cevizi de Vurdu!
Küresel ısınmanın etkisiyle cevizde kalite kaybı ve dökülmeler yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, ceviz üreticisinin geleceği için tedbir alması gerektiğinin de altını çizerek, “Küresel …
Su Krizi Diğer Tüm Temel Sorunları Gölgede Bırakabilir!
18 Eylül, küresel ölçekte “Dünya Su İzleme Günü” olarak kabul ediliyor. Bu özel gün temiz su kaynaklarına herkesin erişimini sağlamayı ve su krizine dikkat çekmeyi …
Gezegen Dostu Bir Yaşam Tarzı
Gelecekte daha sürdürülebilir bir yaşam sürdürmek için öncelikle, daha fazla insanın klimataryen beslenme konusunda bilinçlenmesi gerekiyor. Yerel üreticileri desteklemek, mevsimlik gıdalar tüketmek ve bitkisel proteinlere …
Öncelikle Tüketim Sınırlandırılmalı!
Aşırı tüketim; iklim, biyoçeşitlilik ve kirlilik başlıklarından oluşan üçlü bir gezegen krizine yol açıyor. Her yıl üretilen gıdanın yaklaşık üçte biri (1,3 milyar ton) atık …
Etik Kavramı Bağlamında Klimataryen Beslenme ve Hayvan Refahı
Klimataryen beslenme, çevresel etkiyi azaltmayı amaçlayan bir beslenme modelidir. Bu beslenme şeklini benimseyenler, seragazı emisyonlarının düşürülmesine ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunmayı hedefliyor. Bahar Nihal …
Hatay’da Tarımsal Üretimde Bütüncül Bir Onarım Modeli Oluşuyor
Güneydoğu’da yaşanan yıkıcı depremlerin ardından Hatay’daki depremzede çiftçilerimizin gelirine katkı sağlamanın yanı sıra sağlıklı ve sürdürülebilir tarımsal üretimin yaygınlaşmasına ve depremzede üreticilere umut olma çabaları …
“Bahçeye İyi Gelen, İnsana da İyi Gelir” Bağ Evi
Yerden iki metre kadar yüksekteki verandada büyükannemle oturmuş önümüzde uzanan bahçeye, bahçenin ardında bir ufuk çizgisi gibi görünen şehre ve şehri adeta büyükannemizin bizi toparladığı …
Beslenme Şeklimiz İklim Krizine Bir Çözüm Sunabilir mi?
Günümüzün “kısıtlı” beslenme şeklini, süregelen beslenme anlayışının insan sağlığına ve gezegenimize etkilerini değerlendirirken, kendimi “Acaba alternatif beslenme kaynakları bir çözüm sunabilir mi?” sorusuna yanıt ararken …
İklim İyimserliği: Klimataryen Besleniyorum!
İklim krizine, açlığa, yoksulluğa karşı çözümümüz yine yabana ve geleneksele dönmekte, ata tohumlarında. Biyoçeşitliliğin korunması tam da bunun için gerekli. Dilara KOÇAK, KAGİDER Yönetim Kurulu …
Adil ve Sağduyulu Beslenmek Mümkün!
“Süper gıda” olarak da bilinen moringanın, hem yaprağından hem sapından hem de kökünden faydalanmak mümkün. Yüksek besin değeri ile tanınmaya başlanan moringa, günümüzde anavatanı olan …
Gıda Hakkı ve Sürdürülebilir Tabaklar
Tarım ve gıda sistemleri, toplumun beslenme şeklini belirliyor. Bu bakımdan klimataryen beslenme, endüstriyel tarım ve gıda sisteminden sürdürülebilir tarım ve gıda sistemlerine geçişin bir sonucu …
“İklim Dostu Beslenmeyi Gündeme Almak Şart”
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Adaman, gıda konusunda yalnızca halihazırdaki problemlere konsantre olmamız durumunda, iklim krizi gibi çok önemli bir gerçekliği …
Dünyayı Yemeden Yaşamak: Klimataryen Beslenme
Prensip olarak bitki bazlı olan klimataryen beslenme; lokal, mevsimlik, organik ve sürdürülebilir tarım ürünlerini önceliklendirerek düşük işlem görmüş gıdaları esas alır. Gıda israfının önüne geçmeyi …