Sürdürülebilir Gelecek Zirvesi’nde çevresel sorumluluğun ve kolektif bilincin ön planda olduğu bir gelecek için ilham veren fikirler, etkileyici hikayeler ve yaratıcı çözümler paylaşıldı. Düzenlenen panellerde; döngüsel ekonomi, sürdürülebilir finans, sıfır atık politikaları ve yeşil girişimcilik gibi konular ele alındı.
İstinye Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ve Genç TEMA işbirliğiyle şekillenen Sürdürülebilir Gelecek Zirvesi, 28 Mayıs’ta, üniversitenin Vadi Kampüs Ana Yerleşke Kongre Merkezi’nda düzenlendi. Sıfır atık, denizlerdeki mikroplastikler, endüstriyel dönüşüm ve toplumsal farkındalık gibi konuların ele alındığı zirvede; Ayşegül Dinçkök, Prof. Dr. Ömer Lütfi Şen, Aslıhan Koruhan Sabancı, Prof. Dr. Bestami Özkaya, Elif Haykır Hobikoğlu, Deniz Şafak ve Mehmet Uygun panelistler arasında yer aldı. Panellerde, sergi ve sunumlarla geleceğe yönelik sürdürülebilirliğin kritik önemi vurgulandı.
“Geleceğin Yaşanabilir Dünyasını da Gözetecek Stratejik Planlar Yapmalıyız”
Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, yalnızca çevreyi korumanın ötesinde sürdürülebilirliğin sosyal, ekonomik ve toplumsal boyutlarına dikkat çekerek “Bizler gelecek kuşaklardan bugünü ödünç alıyoruz. Bugünü planlarken, geleceğin yaşanabilir dünyasını da gözetecek stratejik planlamalar yapmalıyız. Bu doğrultuda, tüm paydaşlarımızla geleceğe dönük ortak bir vizyon ile ilerlememiz kritik önem taşıyor” dedi.
“2050’de Yüksek Risk Alanında Olacağız”
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim ve Deniz Bilimleri Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapan iklim bilimci Prof. Dr. Ömer Lütfi Şen Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği konulu bir sunum yaptı ve şunları söyledi: “Geleceğe yönelik projeksiyonlara göre, sürdürülebilirlik politikalarını tam olarak uygulasak bile 2050’de azot dengesi, iklim değişikliği ve biyosfer çeşitliliğinde yüksek risk alanında olacağız.”
Sürdürülebilir kaynaklar doktora araştırmacısı Aslıhan Koruhan Sabancı, gıda sektörü ve beslenme alanında sürdürülebilirliğin önemini vurguladı ve gıdanın satın alma ve tedarik zincirinden, soframıza gelinceye kadarki yolculuğunun çok önemli olduğunu ifade etti. Deniz Temizliği ve Görsel Aktivizm başlıklı gösterimini gerçekleştiren profesyonel dalgıç, su altı fotoğrafçısı ve yazar Ayşegül Dinçkök ise “Görsellerimle insanlara örnek olmayı hedefleyen bir aktivistim. Çocuklarımıza ve torunlarımıza hak ettikleri, temiz bir dünya bırakmak hepimizin sorumluluğu” şeklinde konuştu.
Zirvede katılımcılar, sürdürülebilir inovasyon örneklerini inceledi ve genç girişimcilerin projeleriyle tanıştı. Sergi ve demoday oturumları, fikirlerin somut çözümlere dönüşmesini teşvik ederken panel oturumları, endüstriyel dönüşüm süreçlerinde sürdürülebilirliğin rolü üzerinde durdu. İstinye Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bestami Özkaya ve Dr. Öğr. Üyesi Özgenur Reyhan Güler’in moderatörlüğündeki oturumlarda Çevre TV yetkililerinin de katılımıyla çevresel farkındalık, sürdürülebilir ambalaj, plastik kullanımı ve tedarik zincirinde sürdürülebilirlik gibi başlıklar tartışıldı. Panellerde; döngüsel ekonomi, sürdürülebilir finans, sıfır atık politikaları ve yeşil girişimcilik konuları ele alındı.