#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
Herkes

Gıda Güvenliğinden Herkes Sorumlu

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 600 milyon insan, yani neredeyse her 10 kişiden 1’i tükettikleri gıda nedeniyle hastalanıyor; bu da yılda 420 bin önlenebilir ölüm anlamına geliyor. Her yıl 7 Haziran tarihi Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak kabul edilirken, günün 2025 teması ise “Gıda Güvenliğinden Herkes Sorumludur” olarak belirlendi. Tema; küresel ölçekte ülkeler, karar vericiler, özel sektör, sivil toplum ve genel kamuoyunu gıda güvenliği konusunda harekete geçmeye çağırıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 20 Aralık 2018’de, 7 Haziran tarihini “Dünya Gıda Güvenliği Günü” olarak kabul etti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), üye ülkeler ve ilgili diğer kuruluşlarla işbirliği içinde koordine ettiği günle, gıda kaynaklı risklerin önlenmesi, tespiti ve yönetimi konusunda farkındalık yaratarak harekete geçmeyi teşvik ediyor.

Yılda Her 10 kişiden 1’i Tükettikleri Gıda Nedeniyle Hastalanıyor

Halihazırda dünya genelinde her yıl yaklaşık 600 milyon insan, yani neredeyse her 10 kişiden 1’i tükettikleri gıda nedeniyle hastalanıyor; bu da yılda 420 bin önlenebilir ölüm anlamına geliyor.

Yeterli miktarda güvenli ve besleyici gıdaya erişim, yaşamı sürdürmek ve sağlığı teşvik etmek için hayati öneme sahip. Öte yandan zararlı bakteri, virüs, parazit veya kimyasal maddeler içeren güvensiz gıdalar, ishalden kansere kadar uzanan 200’den fazla hastalığa neden olabiliyor.

Güvensiz gıda, insan sağlığı ve ekonomiler için de bir tehdit oluştururken bu durum orantısız şekilde başta kadınlar, çocuklar ve çatışmalardan etkilenen topluluklar ve göçmenler olmak üzere dezavantajlı kişileri daha fazla etkiliyor. Bu nedenle “Dünya Gıda Güvenliği Günü” insanların gıda güvenliği konusunda bilinçlenmelerini sağlamak, hastalıkların nasıl önlenebileceğini göstermek, sektörler arası işbirliği yaklaşımlarını tartışmak, çözüm yollarına dikkat çekmek ve daha güvenli gıda alışkanlıklarının benimsenmesini desteklemek için önemli bir araç.

Gıda Standartlarına Uyulmalı ve Sağlıklı Gıdalar Tercih Edilmeli

Bu özel günün 2025 teması ise “Gıda Güvenliğinden Herkes Sorumludur” olarak belirlendi. Eylem odaklı tema; küresel ölçekte ülkeler, karar vericiler, özel sektör, sivil toplum ve genel kamuoyunu harekete geçmeye çağırıyor.

Gıdanın nasıl üretildiği, saklandığı, işlendiği ve tüketildiği, gıda güvenliğini doğrudan etkilediğinden, küresel standartlara uymanın, etkili düzenleyici gıda kontrol sistemleri kurmanın, temiz suya erişim sağlamanın, iyi tarım uygulamalarını benimsemenin ve tüketicilerin sağlıklı gıda tercihi yapma becerilerini artırmanın önemine vurgu yapılıyor. Temayla ayrıca, gıda kaynaklı hastalıkların azaltılmasına yönelik olarak tarımda, balıkçılıkta, okullarda ve kreşlerde, sokak yemeği satışı yapan yerlerde, ev ortamında, geleneksel gıda pazarlarında ve iş yerlerinde gıda güvenliğini geliştirmeye yönelik stratejiler oluşturulması çağrısında da bulunuluyor.