#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
Bisiklet

Sağlığı Teşvik Eden Bisiklet İklime de Faydalı

Her yıl 3 Haziran tarihi “Dünya Bisiklet Günü” olarak kabul edilirken gerçekleştirilen farkındalık çalışmalarıyla bisikletin basit, ekonomik, temiz ve çevre dostu, sürdürülebilir bir ulaşım aracı olduğu vurgulanıyor. Bisiklet kullanımının insan sağlığına faydasının yanı sıra iklim değişikliğiyle mücadeleyi destekleyen rolüne de dikkat çekilen günle, bisikletin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşma açısından kritik önemi de anımsatılıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 12 Nisan 2018’de, 3 Haziran tarihini “Dünya Bisiklet Günü” olarak kabul etti. Alınan kararda şu ifadeye yer verildi: “Bisikletin iki yüzyıldır kullanımda olan benzersizliği, uzun ömürlülüğü ve çok yönlülüğü ile basit, uygun maliyetli, güvenilir, temiz ve çevre dostu bir sürdürülebilir ulaşım aracı olduğu ve çevresel farkındalık ile sağlığı teşvik ettiği kabul edilmiştir.”

Yoksullukla Mücadele için de Önemli  

Dünya Bisiklet Günu ile bisikletin sürdürülebilir kalkınmayı teşvik eden bir ulaşım aracı olarak kullanımını öne çıkarmak amaçlanıyor. Yanı sıra iklim kriziyle mücadelede motorlu olmayan ulaşımın gerekliliği de vurgulanıyor. Yapılan araştırmalar motorlu taşıtlardan bisiklete geçişin iklim sorunlarıyla mücadeleye yardımcı olacağını ortaya koyuyor ve 2050 yılına kadar altyapı harcamalarında 25 trilyon dolara kadar tasarruf sağlayabileceğini gösteriyor.

Dünya Bisiklet Günü’nü destekleyenler, bisikletin şu amaçlar doğrultusunda kullanımını da teşvik etmiş oluyorlar:

  • Yoksulluğun ortadan kaldırılması,
  • Sürdürülebilir kalkınmanın ilerletilmesi,
  • Çocuklar ve gençler için beden eğitimi dahil eğitimin güçlendirilmesi,
  • Sağlığın teşvik edilmesi ve hastalıkların önlenmesi,
  • Sosyal katılımın kolaylaştırılması ve barış kültürünün yaygınlaştırılması.
Bisiklet Toplu Taşıma Sistemlerine Entegre Edilmeli

Bisikletler; basit, ekonomik ve yaygın kullanılan ulaşım araçları. Orta düzeyde yoğunlukta bir fiziksel aktivite olan bisiklet sürmek hem fiziksel hem de ruhsal sağlık açısından önemli faydalar sağlıyor. Örneğin kalp hastalığı, felç, bazı kanser türleri, diyabet ve hatta erken ölüm riskini azaltabilmesinin yanı sıra ruh sağlığını da güçlendirebiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, yürümeye ve bisiklet sürmeye yönelik güvenli altyapı, sağlıkta eşitliğe ulaşmak için de bir yol. Özel araç sahibi olamayan yoksul kent nüfusu için yürümek ve bisiklet sürmek, ulaşım imkanı sağlayarak aynı zamanda eşitlikçi ve maliyet açısından da etkili bir çözüm.

Tüm bu gerçeklikten yola çıkan BM, son olarak 15 Mart 2022’de, bisikletin toplu taşıma sistemlerine entegrasyonuna yönelik bir kararı kabul etti. Kararda, bisikletin sürdürülebilir yönlerine dikkat çekilerek sorumlu üretim ve tüketimi teşvik eden, iklim üzerinde olumlu etkiye sahip bir araç olduğu vurgulandı.