#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
Eylem

İş Dünyası Perspektifi’nden Kadının Statüsü Komisyonu 69. Oturumu

Kadının Statüsü Komisyonu’nun 69. Oturumu, Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun kabulünün 30. yıl dönümünde (Beijing+30) hükümet temsilcileri, Birleşmiş Milletler kurumları, iş dünyası liderleri ve sivil toplum temsilcilerini toplumsal cinsiyet eşitliği alanında kaydedilen ilerlemeyi değerlendirmek üzere bir araya getirdi.

Sevda ALKAN, UN Global Compact Türkiye Sosyal Sürdürülebilirlik Müdürü

Kadının Statüsü Komisyonu’nun (KSK) 69. Oturumu, 10-21 Mart 2025 tarihlerinde, New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. Oturum, Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun kabulünün 30. yıl dönümünde (Beijing+30) hükümet temsilcileri, BM kurumları, iş dünyası liderleri ve sivil toplum temsilcilerini toplumsal cinsiyet eşitliği alanında kaydedilen ilerlemeyi değerlendirmek üzere bir araya getirdi.

Guterres: “Patriyarkanın Zehri İntikamla Geri Döndü”

Açılışta kabul edilen siyasi deklarasyonla, kadınların ekonomik eşitliği, karar alma süreçlerine katılımı, teknolojiye erişimi ve şiddetten korunması gibi başlıklarda hızlandırılmış eylem çağrısında bulunuldu. BM Genel Sekreteri António Guterres, “Patriyarkanın zehri geri döndü ve intikamla geri döndü” sözleriyle küresel eşitlikte yaşanan gerilemelere dikkat çekti.

Bu yıl KSK 69. Oturumu’nda öne çıkan konu başlıklarından bazıları şunlardı:

  • Kadınlara yönelik şiddetin sona erdirilmesi,
  • Barış ve güvenlikte kadınların rolü,
  • Ekonomik eşitlik ve kadınların güçlenmesi,
  • Teknoloji ve eğitimde eşitlik,
  • Karar alma süreçlerinde kadınların temsili.

İş Dünyası Liderlik Diyaloğu ise 70’in üzerinde üst düzey yöneticiyi bir araya getirerek özel sektörün Pekin gündemine katkılarını tartışmaya açtı. Öne çıkan öneriler arasında kadınların finansmana erişiminin artırılması, bakım emeğinin desteklenmesi, teknolojiye erişimde fırsat eşitliği ve iş yerinde şiddetin önlenmesine yönelik politikalar yer aldı.

69 oturum
UN Women/Ryan Brown (BM Üye Devletlerinin temsilcileri, 10 Mart 2025 tarihinde BM Genel Merkezi’nde düzenlenen 69. Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu oturumunun açılışında “Dördüncü Dünya Kadın Konferansı’nın 30. Yıl Dönümü Vesilesiyle Siyasi Deklarasyon” başlıklı kararın kabul edilmesini kutluyor.
Yol Haritasında Veri Temelli Hedefler

Bu yıl ayrıca, BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi’nin 40 Sayılı Genel Tavsiye Kararı da öne çıktı. Karar, karar alma süreçlerinde kadınların eşit ve güvenli temsili için devletlere ve kurumlara bir yol haritası sunuyor. “Elli-elli eşitlik” ilkesine dayanan belge; genç liderliğin desteklenmesi, kesişimsel bakış açısı, sivil toplum katılımı ve yapısal dönüşüm gibi temaları öne çıkarıyor. Ayrıca yapay zeka gibi yeni teknolojilerin toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yeniden üretmemesi için etik çerçeveler geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

KSK 69. Oturumu, yalnızca geçmiş 30 yılın muhasebesini yapmakla kalmadı, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda atılması gereken somut adımlar için küresel çapta güçlü bir irade beyan etti. Bu yılki oturum, özellikle özel sektörün dönüşümdeki kritik rolünü vurgulayarak iş dünyasının yalnızca taahhüt vererek değil, aynı zamanda veri temelli hedefler belirleyerek şeffaf ve hesap verebilir bir şekilde ilerleme göstermesi gerektiğini ortaya koydu.

Küresel Politikalar ve Kurum İçi Uygulamalar için Güçlü Sinerji

Toplantılar, farklı sektörlerden gelen katılımcıların bilgi ve deneyim paylaşımı ile, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için daha kapsayıcı, sürdürülebilir ve çok paydaşlı bir yaklaşımın gerekliliğini yeniden teyit etti. Katılımcıların değerlendirmelerine göre, KSK 69, hem küresel politikalar hem de kurum içi uygulamalar düzeyinde güçlü bir sinerji yaratma potansiyeline sahipti. Özel sektör temsilcileri; uluslararası ilkeler doğrultusunda dönüşümü hızlandırmak adına ağ kurma, iyi uygulama paylaşımı ve işbirlikleri açısından bu toplantıların oldukça verimli geçtiğini vurguladı. Türkiye’den katılım sağlayan kurumlar açısından ise bu süreç, uluslararası eşitlik gündemini daha yakından takip etme, Türkiye’nin bu alandaki görünürlüğünü artırma ve küresel iyi uygulamalardan ilham alarak kendi stratejilerini geliştirme fırsatı sundu.

UN Global Compact Türkiye ve TÜSİAD işbirliğiyle 20 Mart’ta düzenlenen “Eşitlik için İşbirliği: Yönetim Kurullarında Kadın için Şirketleri Harekete Geçirmek” başlıklı yan etkinlikte, kadınların liderlik ve karar alma süreçlerinde temsiline yönelik kurumsal çözümler tartışıldı. UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Güliz Öztürk’ün video mesajı şirket vizyonlarına; TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Yılmaz ise özel sektörün dönüşümdeki rolüne dikkat çekti. Etkinliğin kaydına buradan ulaşabilirsiniz.

Önümüzdeki dönemde KSK 69. Oturumu sonuç belgelerinin ve özellikle 40 No’lu Genel Tavsiye Kararı’nın uygulanabilir adımlara dönüştürülmesi, hem kamu hem özel sektör aktörleri için öncelikli gündem maddesi olacak.

UN Global Compact Türkiye