#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
Toplumsal

İş Dünyası Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Harekete Geçmeli!

UN Global Compact Türkiye, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde iş dünyasını toplumsal cinsiyet eşitliği için somut adımlarını hızlandırmaya çağırdı. UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü “Şirketler, yalnızca ekonomik büyümeye odaklanmakla kalmayıp, kapsayıcı ve adil bir çalışma ortamı yaratma sorumluluğunu da üstlenmelidir. İş dünyasını toplumsal cinsiyet eşitliği için net, somut, gerçekçi ve iddialı hedefler belirlemeye ve hemen bugünden harekete geçmeye davet ediyoruz” dedi.

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2024 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre küresel çapta cinsiyet eşitliğine ulaşmamıza 134 yıl var. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 2024 raporu da 5. Amaç olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nde dünya genelinde yerinde sayıldığını ortaya koyuyor. Aynı rapora göre Türkiye, son bir yılda toplumsal cinsiyet eşitliğinin hiçbir alt hedefinde ilerleme kaydetmedi. Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksi’nde ise Türkiye 146 ülke arasında 127. sırada yer aldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, dünya genelinde kadının insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinin simgesi ve Türkiye’de de kadınların eşitlik ve adalet yolunda verdiği mücadelenin önemli bir dayanağıdır. Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında atılan her adım ekonomik büyüme, eğitim, sağlık, insana yakışır iş, iklim değişikliğiyle mücadele, barış ve adalet başta olmak üzere birçok alanda ilerlemeyi hızlandıracaktır.

Toplumu dönüştürme gücü olan iş dünyası toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamada önemli bir rol üstleniyor. Kadınların yönetim kademelerinde daha fazla yer alması, eşit işe eşit ücretin sağlanması, çalışma hayatında fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi sadece toplumsal cinsiyet eşitliğini değil, aynı zamanda daha güçlü bir ekonomi ve daha adil bir toplum inşa etmeyi destekliyor.

“Türkiye’de Kadınların İstihdam Oranı %36,7”

UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü “Toplumsal cinsiyet eşitliği iş dünyasının gündeminde her geçen gün daha fazla yer alıyor. Bu konuda programlar hayata geçiren, hedefler açıklayan şirketlerin arttığını görmek memnuniyet verici. Ancak iş dünyasının bu çabaları verilere henüz aynı oranda yansımıyor. 2024 yılı TÜİK verilerine göre, Türkiye’de kadınların istihdam oranı %36,7. Orta ve üst düzey yönetim kademesinde her beş yöneticiden sadece biri kadın. Borsa İstanbul’a kote şirketlerin yönetim kurulunda kadın üye oranı yaklaşık %18. Bu şirketlerin %35’inin yönetim kurullarında hiç kadın üye yok. Türkiye’de kadınlar aynı işi yapan erkeklerden %15.6 daha az kazanıyor. Kısacası toplumsal cinsiyet eşitliği dünya genelinde en uzun zamandır konuşulmasına rağmen hâlâ en az ilerleme kaydettiğimiz alanların başında geliyor. UN Global Compact Türkiye olarak iş dünyasını toplumsal cinsiyet eşitliği için net, somut, gerçekçi ve iddialı hedefler belirlemeye ve hemen bugünden harekete geçmeye davet ediyoruz” dedi.

UN Global Compact Türkiye sunduğu eğitim, program, kaynaklar ile iş dünyasını iddialı ve gerçekçi hedefler belirleyerek somut adımlar atmaları için harekete geçiriyor. Bu kapsamda 2020 yılında bu yana yürüttüğü Hedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı ile şirketleri kadınların üst yönetimde temsiline yönelik iddialı hedefler belirlemeye, eşit işe eşit ücret sağlamaya ve bu hedeflere ulaşmaya teşvik ediyor. Programın yeni dönem kayıtları 12 Mart’ta başlıyor.