Hukuk

Mahkeme Erzin’de “ÇED Olumlu” Raporunu İptal Etti

Hatay’ın Erzin ilçesinde deniz kenarında yapılması planlanan polipropilen tesisine karşı açılan davada mahkeme “Çevresel Etki Değerlendirme Olumlu” raporunu iptal etti.

Byport Petrol Ürünleri Terminal Hizmetleri A.Ş. Hatay’ın Erzin ilçesinde bir polipropilen tesisi kurmayı hedefliyordu. Deniz kenarına yapılmak istenen tesis için 7 Haziran 2022’de “ÇED Olumlu” kararı verilmişti. Yerel üreticilerin ve halkın açtığı dava sonucunda Hatay 2. İdare Mahkemesi “ÇED Olumlu” raporunu bilirkişi incelemeleri doğrultusunda iptal etti.

Kirlilik Kaçınılmaz Olacaktı

Daha önce polipropilen plastik tesisi inşaatına dair itirazda bulunmuş olan CHP’li Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, “Bu fabrika, Hatay’ın, Erzin’in yurttaşları ve doğası için tahrip gücü çok yüksek bir patlayıcı maddeden farksız olacaktı. Burnaz Sahili’nde inşaata neden karşı olduğumuzu anlatan bir eylem yapmıştık” derken plastik sanayisinin ürünleri ile tartışma konusu olan bir sektör olduğunu aktardı. Plastik malzemelerin doğada çözünmediğini ve geri dönüşüm aşamasının oldukça zor olduğunu ve üretim sürecinde ortaya bir kirlilik çıkmasının kaçınılmaz olduğunu hatırlatan Kara, “Sadece bu bilgilerin ışığında bile, Erzin’de bir tesis inşa ederken bir değil, on kere düşünmek gerekiyordu” dedi.

Yapılmak istenen tesis projesinde yurttaşların geçim kaynaklarının ve yaşam tarzlarının dikkate alınmadığını aktaran Hatay milletvekili, Erzin ve Dörtyol’da halkın temel geçim kaynağının narenciye yetiştiriciliği olduğunu ifade etti. Kara, narenciyenin kalbinin attığı yer olarak işaret ettiği Erzin’de ekolojik açıdan koruma altında bulunan türlere de değindi: “Burnaz Kumsalı, nesli tükenen İskenderun Kertenkelesi’nin tek yaşam alanıdır. Koruma altındaki kaplumbağalar, yumurtalarını bu kumsala bırakır. Erzin ve Dörtyol ovaları, bir bütün olarak, Tarımsal Koruma Statüsü taşır. Tüm bunlar ortadayken yapılan yanlış hesap, sonunda, mahkemeden dönmüştür.”

“Karar, Bir Ekokırımı Önleyebilir”

Mahkeme kararı incelendiğinde de ÇED raporunun hazırlanma sürecinde ciddi eksikliklerin görüldüğünü ifade eden Kara, iptal gerekçeleri hakkında konuştu: “Projenin yapılacağı bölgedeki canlı türlerinin sayımının eksik yapıldığı, bitki ve hayvan türlerinin projeden nasıl etkileneceğinin gerektiği gibi açıklanmadığı,  deşarj borusunun toprak altına gömülmesi sırasında habitatın tahrip edileceği gibi bulgulara yer verilmiş. ÇED raporunun bu gerekçe doğrultusunda iptal edilmesini, önemli bir adım olarak görüyoruz.”

“ÇED Olumlu” kararının iptali ile Erzin toprağının, havasının, suyunun zehirlenmesinin; hali hazırda kırılgan durumda olan bitki ve hayvan varlığının tehdit edilmesinin önüne geçtiklerini dile getiren Kara, “Karar, bir ekokırımı önleyebilir. Danıştay yolu açık ve biz sürecin bu kısmına da dahil olacağız. Beklentimiz, Erzin’i bu kirlilik tehlikesinden tümüyle uzaklaştıran nihai bir kararın çıkmasıdır” diye konuştu.

About Post Author