Biyoçeşitlilik

Dünya Toprak Günü’nde Sağlıklı Toprağın Önemi Vurgulanıyor

dünya toprak

İklim değişikliği ve insan faaliyetleri nedeniyle gezegenimizin toprağı bozuluyor ve bu bozulma su kaynakları üzerinde de baskı yaratıyor. Sağlıklı toprağın önemine dikkat çekmek isteyen Birleşmiş Milletler ise her yıl 5 Aralık’ı Dünya Toprak Günü olarak ilan etti.

Sağlıklı toprağın önemine dikkat çekmek isteyen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, toprağın sürdürülebilir yönetimini vurgulamak için 5 Aralık gününü, Dünya Toprak Günü olarak belirledi. 2013’ten bu yana kutlanan Dünya Toprak Günü; konu ile ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmeleri aktarmayı, mevcut bilgi eksikliğini gidermeyi ve toprağın nasıl daha iyi yönetilebileceğini ele almayı amaçlıyor.

İklim Değişikliği Toprağa Zarar Veriyor

Dünya genelindeki gıdanın %95’inden fazlası su ve toprak yoluyla sağlanıyor. Su ve toprak arasındaki ilişki, gezegenin varlığını sürdürebilmesi için de kritik konumda. Bitkilerin besin emiliminde hayati bir önem taşıyan toprak suyu, ekosistemleri simbiyotik (ilişkili yaşam) şekilde birbirine bağlıyor.

İklim değişikliği ve insan faaliyetleri nedeniyle gezegenimizin toprağı bozuluyor ve bu bozulma su kaynakları üzerinde de baskı yaratıyor. Doğal dengenin tahribatına yol açan erozyon, suyun toprağa sızmasına engel olmakla birlikte verimliliğini kaybetmesine de neden oluyor. Bu noktada, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini azaltmada “sürdürülebilir toprak yönetimi uygulamaları” bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Asgari ölçüde toprak işleme, ürün rotasyonu (ekim nöbeti) ve organik madde eklenmesi gibi yöntemler toprak sağlığını iyileştirmekle birlikte kirlenmeyi azaltıyor ve erozyonu önlüyor. Sürdürülebilir yöntemler su sızmasını ve suyun depolanmasını da artırıyor. Toprak biyoçeşitliliğini korumanın yanı sıra verimlilik sağlıyor. Karbon depolamaya katkıda bulunarak iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol üstleniyor.

FAO, Toprağın Gezegenimiz ve İnsanlık için Önemine Dikkat Çekiyor

Dünya Toprak Günü 2023 kampanyası sürdürülebilir ve dayanıklı tarımsal gıda sistemlerine ulaşmaya vurgu yapıyor. Kampanya ile toprak ve su arasındaki ilişkinin önemi konusunda farkındalık yaratma hedefleniyor.

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Toprak Günü kapsamında yayımladığı mesajında toprağın gezegenimiz ve insanlık için önemini maddeler halinde sıraladı:

  • Toprak ve su; gıda üretiminin, ekosistemlerin ve insan refahının temelini oluşturuyor. Bunun bilincinde olarak bu kaynakları gelecek nesiller için korumak amacıyla proaktif (önceden planlanmış) önlemler alınabilir.
  • Toprak ve su, bitkilerin yetiştiği ve gerekli besin maddelerini elde ettiği ortamdır.
  • Yağmurla beslenen tarım sistemleri ekili alanların %80’ini oluşturarak küresel gıda üretiminin %60’ına katkıda bulunuyor. Ve bu sistemler büyük ölçüde toprağı etkili şekilde nemlendiren uygulamalara dayanıyor.
  • Ekili alanların %20’sini oluşturan sulu tarım sistemleri, dünyadaki tatlı suyun %70’ini kullanıyor.
  • Toprağın sağlığı ile suyun kalitesi ve suya erişim birbiriyle bağlantılıdır.
  • Organik maddeyle zenginleştirilmiş sağlıklı topraklar, suyun tutulmasını ve kullanılabilirliğini düzenlemede çok önemli bir rol oynuyor.
  • İyileştirilmiş toprak ve su yönetimi, arazinin kuraklık, sel ve kum/toz fırtınaları gibi aşırı iklim olaylarına dayanma kapasitesini artırıyor.
  • Atmosferdeki karbonu tutarak bir karbon yutucu görevi gören sağlıklı topraklar, hem iklim değişikliğine uyum sağlamaya hem de azaltım çabalarına katkıda bulunuyor.

About Post Author