Gıda

“İklime Dair” Üçüncü Sayısında Gıda Güvenliğini Ele Alıyor

TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından Yeşil Kuğu Platformu kapsamında üç ayda bir yayımlanan “İklime Dair”in üçüncü sayısında “Gıda Güvenliği” teması ele alınıyor. Bu çerçevede, iklim krizi gündemine ilişkin haber akışının yanı sıra gıda güvenliği gündemi masaya yatırılan raporda, gıda fiyatlarındaki dalgalanmanın enflasyonla mücadeledeki önemi sebebiyle gıda güvenliğinin makro ve kalkınma politikalarının öncelikli konuları arasında yer alması gerektiğine işaret ediliyor.

TSKB Ekonomik Araştırmalar’ın, Yeşil Kuğu Platformu bünyesinde üç ayda bir iklim gündeminin nabzını tutmak üzere hazırladığı “İklime Dair”in üçüncü sayısının yayımlandığı duyuruldu. “Gıda Güvenliği” temasının ele alındığı raporda, gıda fiyatlarındaki dalgalanmaların enflasyonla mücadeleye etkisi incelenirken, gıda fiyatlarının makroekonomik politika gündeminde öncelikli konular arasında yer alması gerektiğine dikkat çekiliyor.

TSKB’den yapılan açıklamada, gıda güvenliği temasının iklim krizi gündeminde giderek artan önemine vurgu yapıldığı ve raporda Küresel Gıda Güvenliği Endeksi’ndeki yöntem değişikliği üzerinden değerlendirmeler paylaşıldığı belirtildi.

İklim krizinin mevcut durumuyla ilgili haber akışıyla beraber, iklim değişikliğiyle dikkat çeken anomalilere ön plana çıkarıldığı belirtilen raporda, bu çerçevede, Türkiye’ye mart ayında düşen yağış miktarının mevsim normallerinin 19,4 milimetre üzerinde seyrettiğine, sıcaklığın ise mevsim normallerinin 0,1 derece altında gerçekleştiğine işaret ediliyor.

İklime Dair’in “İklim Finansmanı” kısmında dünya genelinde enflasyon kaygılarının geleneksel tahviller üzerinde olduğu gibi, yeşil tahviller üzerinde de satış baskısı yarattığı dile getiriliyor. Bununla birlikte, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %98 büyüyerek, 84,3 milyar dolar büyüklüğe ulaşan yeşil tahvil piyasasında; Fransa’nın, mart ayı ortasında ihraç ettiği 7 milyar euro tutarında yeşil tahvil ile bu alandaki liderliğe sahip olduğu belirtiliyor.

Avrupa Komisyonu’nun 25 Mart 2020 tarihinde açıkladığı organik üretimin desteklenmesine yönelik aksiyon planının detaylarını derleyen İklime Dair raporu, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ekonomi reformları dokümanında gıda kaybı ve israfı konusunda da öngörülen politika adımlarını inceliyor. Ekonomi Reformları dokümanıyla birlikte, tarla ve hâllerde kalan ürünlerin dijital platformlar aracılığıyla alıcı bulmasından, soğuk zincir oluşturulmasına; sözleşmeli tarım uygulamalarının desteklenmesinden, gıda bankacılığı sisteminin kurulmasına kadar pek çok politika adımı, ekonomi yönetiminin ajandasına dâhil olduğu belirtiliyor.

TSKB tarafından yayınlanan “İklime Dair” başlıklı rapora buradan ulaşabilirsiniz.

 

About Post Author